V okviru dogodka Elektrofest čakajo obiskovalce štiri "elektropostaje" oziroma strokovni sklopi, ki jih bodo zaključili z zabavnim programom na skupnem parkirišču sodelujočih ustanov.

Najsodobnejša tehnologija in simulacija strel

V družbi Eles v letošnjem letu obeležujejo 90 let prenosnih elektroenergetskih poti, zato bo tudi njihov program na Elektrofestu obarvan z razvojem, ki so ga v tem času omogočili mnogi tehnološki izumi. Dijakom so pripravili razstavo starih elektroenergetskih predmetov, predstavniki podjetja pa bodo v svojem predavanju predstavili najsodobnejšo tehnologijo, ki je zrasla na temeljih zgodovine in s katero upravljajo slovenski energetski sistem, kot so na primer projekti pametnih omrežij, izziv obnovljivih virov ipd.

Na EIMV bodo obiskovalce Elektrofesta popeljali v visokonapetostni laboratorij, v katerem že več kot petdeset let izvajajo preizkuse naprav, ki obratujejo v elektroenergetskem sistemu (EES) RS, simulirajo pa tudi pojave strel. Na modelu v laboratoriju bodo dijakom pokazali, kakšni pojavi nastanejo ob prenosu visoke napetosti po daljnovodih - kot sta na primer žarenje žice ob visoki napetosti (korona) in oblok na izolatorju zaradi previsoke napetosti.

Kako deluje dobava elektrike?

Nedvomno so se dijaki že kdaj udeležili kake štafetne igre z različnimi rekviziti in ovirami! Pa so kdaj pomislili, da po nekaterih podobnih principih deluje tudi dobava električne energije? To bodo dijakom dokazali raziskovalci na Fakulteti za elektrotehniko UL, vodilni izobraževalni in znanstveno-raziskovalni ustanovi za elektrotehniko v Sloveniji. Za udeležence pripravljajo preprosto timsko igro, kjer se bodo dijaki po razdelitvi vlog v ekipi (elektrarna, prenosne poti in porabniki) s svojimi sošolci pomerili v simuliranju procesa oskrbe z električno energijo.

Podjetje GEN energija bo dijakom predstavilo izbor interaktivnih eksponatov iz njihovega izobraževalnega centra za obiskovalce Svet energije v Krškem. Poleg vrste atraktivnih prikazov iz sveta elektrike bodo lahko mladi s pomočjo meglične celice opazovali radioaktivnost v naravnem okolju. Z računalniško simulacijo Energetska mešanica pa bodo z regulacijo proizvodnje šestih različnih tipov elektrarn sledili dnevni krivulji porabe električne energije in se tako preizkusili v vlogi upravljavcev elektrarn ter spoznali bistvo poslanstva skupine GEN - zanesljivo proizvodnjo in oskrbo z električno energijo iz čistih, trajnostnih in obnovljivih virov.