Ivanišević, ki je v Wimbledonu slavil leta 2001, je tokrat spremljal veliki podvig s tribun kot Čilićev trener. Čilić je tako kot v četrtfinalu Čeha Tomaša Berdycha in v polfinalu Švicarja Rogerja Federerja s tekmecem v finalu odpravil brez izgubljenega niza prav po zaslugi zelo močnega servisa. Finalni dvoboj z Nišikorijem, ki je v polfinalu izločil prvega nosilca Srba Novaka Đokovića, je trajal le eno uro in 54 minut.

Tako Čilić kot Nišikori sta z uvrstitvijo v finale obrnila novo poglavje v zgodovini tenisa, saj sta na poti do finala izločila favorizirane tekmece, tudi prva nosilca. Prvič po letu 2005, ko sta se na OP Avstralije pomerila Marat Safin in Lleyton Hewitt, je finale turnirja za grand slam potekal brez Novaka Đokovića, Rafaela Nadala, Rogerja Federerja in Andyja Murrayja.

V enem letu od dopinškega kršitelja do velikega zmagovalca, ki uživa v tenisu

Petindvajsetletni Hrvat iz bosansko-hercegovskega Medžugorja je lanski US open moral spremljati doma pred televizijskim zaslonom zaradi dopinške kršitve, v enem letu pa se je tudi po zaslugi sodelovanja z 42-letnim slovitim Ivaniševićem v teniško karavano vrnil kot prerojen ter prav na igriščih Flushing Meadows osvojil največji uspeh doslej.

"Vse, kar sem dosegel, je plod trdega dela in vseh naporov, ki sem jih skupaj z ekipo vložil v zadnjem letu. Rad bi se zahvalil sodelavcem, še zlasti pa Goranu, ki je veliko prispeval, tisto najbolj pomembno, naučil me je, da uživam v tenisu. To se je videlo tudi danes na igrišču, ko sem užival in igral svoj najboljši tenis v življenju," je bil v zahvalnem govoru na stadionu Arthur Ashe presrečen Čilić.

Japonec razočaran in vesel hkrati

Nišikori, prvi japonski in azijski finalist na turnirjih za veliki slam, ki je na Japonskem kot Čilić na Hrvaškem požel izjemno navdušenje javnosti, je bil razočaran, vendar pa je po izgubljenem finalu čestital tako Čiliću kot njegovi ekipi: "Marin je res pokazal izjemen tenis, saj mi ni dovolil, da bi razvil svojo igro. Gre za grenek poraz, vendar pa sem obenem zelo vesel, da sem se uvrstil v svoj prvi veliki finale. Žal mi je, ker svojega dela nisem nadgradil še z osvojenim pokalom, upam, da se mi bo še kdaj ponudila priložnost."

Čiliću ček za tri milijone dolarjev

Čilić je dobil več kot lepo zadoščenje za bolečo in po njegovem mnenju nepravično kazen, ki ga je lani oddaljila od vrhunskega tenisa. Čilić je 24. septembra lani zaradi pozitivnega dopinškega testa dobil devetmesečno prepoved igranja. Po pritožbi na Mednarodno športno razsodišče v Lozani so mu sicer kazen znižali na štiri mesece. Za osvojeno lovoriko na US opnu je prejel lepo število točk in tudi ček v višini treh milijonov ameriških dolarjev. Skočil je tudi leto mlajši Nišikori, z uvrstitvijo v finale pa je bogatejši za 1.450.000 ameriških dolarjev.