Z zmago proti Dominikanski republiki so slovenski košarkarji izpolnili pričakovanja - uvrstili so se med osem najboljših ekip na svetu, kot pravi Jure Zdovc pa bo večno ostal grenak priokus, da jim je poraz proti Litvi v zadnjem krogu predtekmovanja vzel sanje o medalji. Z osvojitvijo prvega mesta bi Slovenija v osmini finala igrala proti Novi Zelandiji, v četrtfinalu pa proti zmagovalcu dvoboja Avstralija - Turčija.

Namesto tega se bodo junaki v torek zoperstavili enemu od dveh glavnih favoritov za naslov, aktualnim svetovnim in olimpijskim prvakom Američanom.

Zoran Dragić, ki je bil z 18 točkami najboljši strelec Slovenije proti Dominikanski republiki, se na novinarski konferenci ni mogel izogniti vnovičnemu vprašanju o poteku zadnjih dveh krogov na Kanarskih otokih. "Če bi bil jaz trener, bi tekmo proti Angoli namerno izgubil. A odločitev je bila drugačna in to moramo spoštovati. Imamo pa čisto vest, da smo igrali po pravilih," je dejal Zoran Dragić.

Če bi zgubili proti Angoli, bi nas v osmini finala čakali Turki

Po eni strani ima mlajši od bratov Dragić morda prav, po drugi pa se je treba zavedati, da bi Slovenija v primeru poraza z Angolo lahko zdrsnila na tretje mesto v skupini. To bi pomenilo, da bi se v osmini finala srečala s Turčijo in glede na izkušnje s prejšnjih dveh prvenstev je vprašanje, ali bi danes Slovenija sploh še bila v Španiji. Turki so nas premagali tako na Japonskem 2006 kot v Turčiji 2010.

A kot sta povedala tako Zdovc kot mlajši Dragić, nihče ne more zavrteti časa nazaj in to vprašanje bo za večno ostalo odprto. Dejstvo je, da nas v torek čaka spektakel proti ZDA, s katerimi smo se srečali 26. avgusta v Las Palmasu de Gran Canarii in izgubili z 71:101.

Dobra ekipa, ki pa ni nepremagljiva

"Na vsaki strani igrišča je po pet igralcev, zato ima vsaka ekipa pravico razmišljati o zmagi. Že pred prijateljsko tekmo sem dejal, da so brez dvoma dobra ekipa, ki pa ni nepremagljiva. V naslednjih dneh bomo pripravili bojni načrt in jim skušali pripraviti nekaj, kar jim bo pokvarilo načrte," pravi Zdovc.

Zoran Dragić je bil še bolj pogumen: "Tudi oni so le iz krvi in mesa. Morali bomo iti v meso in se stepsti z njimi. Nimamo kaj izgubiti, zato bomo sproščeni in nevarni."