Energijsko varčne sijalke

Energijsko varčne ali halogenske žarilne sijalke imajo okoli žarilne spirale kapsulo s plinom, ki povečuje njihovo učinkovitost. Ta tip sijalk z žarilno nitko je za približno 25 odstotkov bolj učinkovit in lahko traja tudi do trikrat dlje kot tradicionalne žarnice. Na voljo so v različnih oblikah in barvah ter se lahko uporabljajo tudi z zatemnilnimi stikali.

Kompaktne fluorescentne sijalke

Kompaktne fluorescentne sijalke (CFL) so zavite različice podolgovatih fluorescentnih luči, ki jih verjetno uporabljate v kuhinji ali garaži. Ker porabijo za vsaj polovico manj električne energije kot tradicionalne, se finančni vložek povrne (odvisno od časa, ko so prižgane) v devetih do enajstih mesecih. Kompaktne fluorescentne sijalke porabijo približno četrtino energije in trajajo desetkrat dlje kot primerljive sijalke z žarilno nitko pri enaki količini svetlobe.

CFL-sijalke so na voljo v različnih svetlobnih odtenkih, vključno s toplo (belo-rumeno) svetlobo, ki ni bila na voljo, ko so bile prvič predstavljene. Nekatere lahko kupimo s priloženim pokrovom, ki poveča razpršitev svetlobe, njihov videz pa je bolj podoben tradicionalni obliki bučke. Niso pa vse CFL-sijalke primerne za zatemnilna stikala, zato je treba preveriti, ali omogočajo to funkcijo.

Vse fluorescentne sijalke vsebujejo majhno količino živega srebra, zato jih je treba reciklirati na koncu njihove življenjske dobe. Večina trgovcev ponuja brezplačno reciklažo.

Sijalke s svetlečimi diodami

Svetleče diode so vrsta polprevodniške razsvetljave - polprevodniki, ki pretvarjajo električno energijo v svetlobo. Čeprav so že dolgo znane, so jih v preteklosti uporabljali predvsem v industrijskih panogah, danes pa so LED-sijalke z belo svetlobo ena najbolj hitro razvijajočih se svetilnih tehnologij. LED-diode porabijo le 20 do 25 odstotkov energije, trajajo pa do 25-krat dlje od običajnih žarnic, ki jih nadomeščajo.

LED-sijalke so trenutno na voljo v številnih oblikah kot nadomestek za 40-, 60-in 75-vatne tradicionalne žarnice. Pogosto so v obliki reflektorskih sijalk ali kot vgradna napeljava ter svetlobni trakovi, ki se lahko prilagodijo prostoru, zelo primerni pa so tudi za montažo v pohištvo. Res je, da je pri nakupu LED-sijalk treba seči globlje v žep, boste pa dolgoročno še vedno veliko prihranili, saj imajo zelo dolgo življenjsko dobo in zelo nizko rabo energije. Pričakujemo pa lahko, da bodo cene vedno nižje zaradi vedno bolj množične uporabe.

Vir: www.mojprihranek.si