Razsvetljava je ponavadi področje, ki mu potrošniki namenijo najmanj časa. Ponavadi se pri osvetljevanju stanovanja vse vrti le okrog postavitve lestencev in nameščanju dodatnih virov svetlobnih teles oziroma močnejših žarnic za več svetlobe. Kot najbolj razširjene so doslej veljale sijalke z žarilno nitko, vse bolj pa se uveljavljajo LED-sijalke, ki veljajo za novejši in boljši način osvetlitve hiše ali stanovanja.

LED je neopazen vir svetlobe

LED-dioda (Light Emmiting Diode) je izum 60. let minulega stoletja. Danes doživlja pravi preporod v razsvetljavi stanovanja in pisarn. Prednosti takšne razsvetljave so številne: porabi precej manj električne energije od običajne sijalke z žarilno nitko, zaradi majhnosti je pravzaprav neviden vir svetlobe, njen rok trajanja je daljši od vseh drugih oblik razsvetljave, zahvaljujoč manjšemu segrevanju pa sveti kar 50.000 kilovatnih ur dlje od običajne žarnice. Prav tako je dokaj trpežna, zato zdrži tudi padce in udarce.

Seveda pa obstaja tudi druga plat medalje: LED-sijalke so precej dražje od konkurence. Občutljive so na spremembe napajanja, moti jih previsoka temperatura ambienta, svetlobni spekter pa se razlikuje od »rumene svetlobe« klasičnih sijalk. Kljub temu LED-razsvetljava vse pogosteje uporabljajo v avtomobilih, izložbah in ulični razsvetljavi.