Z željo, da bi preverili dejanske razmere v turizmu pri nas, smo naključno izbranih 16 slovenskih krajev (Ilirska Bistrica, Kamnik, Kobarid, Kočevje, Komen, Krško, Logatec, Medvode, Ormož, Piran, Puconci, Ravne na Koroškem, Slovenske Konjice, Tržič, Žalec in Žužemberk) ocenili skozi oči tujih državljanov, Dnevnikovih izvidnikov.

Dobronamerne pohvale in kritike

Turistično ponudbo so raziskali nenapovedani, povsem avtonomno in brez kakršnih koli namigov. Prepustili smo jih lastni iznajdljivosti in v izvidnico so se podali povsem neobremenjeni. Preverili so storitve turistično-informacijskih centrov, preizkusili gostinsko in hotelsko ponudbo, si ogledali znamenitosti in nasploh kot pravi turisti spoznavali zgoraj omenjene kraje. Njihova doživetja in vtise so novinarji podrobno popisali v obširnih reportažah, ki smo jih minulih petnajst tednov objavljali v časniku Dnevnik na straneh rubrike Prosti čas ter na Dnevnikovi spletni strani in jih predstavljali na radijskih valovih Radia Veseljak.

Pohvale in kritike naših izvidnikov so bile seveda dobronamerne. Namen izvidnic je namreč opozoriti tako na lepe kot tudi manj lepe plati slovenske turistične ponudbe – v upanju, da bo ta postala do gostov še bolj prijazna in še bolj gostoljubna.

Predstavniku najbolj prijaznega turističnega kraja po izboru strokovne komisije je priznanje izročil mag. Marjan Hribar, generalni direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.

Turistom najbolj prijazen kraj po izboru bralcev časnika Dnevnik:

1. mesto: občina Kobarid

2. mesto: občina Ormož

3. mesto: občina Puconci

Turistom najbolj prijazen kraj po izboru poslušalcev Radia Veseljak:

1. mesto: občina Kamnik

2. mesto: občini Tržič in Piran

Turistom najbolj prijazen kraj po izboru strokovne komisije:

1. mesto: občina Kamnik

2. mesto: občina Piran

3. mesto: občina Žalec

Strokovno žirijo so sestavljali: etnolog prof. dr. Janez Bogataj, predsednik FIJET Slovenija Drago Bulc, Marjana Grčman, urednica oddaje Na lepše, Dnevnikov urednik in novinar Vito Avguštin in direktor podjetja E-laborat Primož Žižek.

Več o Dnevnikovi izvidnici si lahko preberete tukaj.