Slovenki sta imeli ob zadnjem dvoboju na letošnjem OP ZDA za nasprotnici vsaka svojo zanimivo nasprotnico. Tamara, igrala je v paru s Čehinjo Miriam Kolodziejovo, 18-letno Turkinjo Ipek Soylu, eno prvih znanilk dolgoročno načrtovanega turškega teniškega »booma«. V Turčiji so v zadnjih letih postavili šest velikih teniških centrov, uvozili nekaj svetovno znanih teniških trenerjev in odvezali igralke oblačenja po zapovedih korana. Tako lahko turška dekleta na teniških igriščih zdaj odkritega obraza brez strahu razkazujejo postave v mini krilih, drugače od skrivnostnih Lajl iz pravljic Tisoč in ena noč.

Srebotnikovo, ki je odigrala verjetno zadnji grand slam turnir v paru s Čehinjo Kveto Peschke, saj naj bi bili skupaj v paru le še do mastersa, ki bo letos oktobra v Singapurju, pa sta premagali tudi v posamezni konkurenci v New Yorku najuspešnejša Italijanka Flavia Pennetta in rekreativna švicarska igralka tenisa, nekoč prva igralka sveta Martina Hingis. Slovaška Švicarka je v svojem življenju postavila več svetovnih rekordov v menjanju zaročencev in fantov za nekaj noči, ki jih izbira tako med teniškimi igralci kot nogometaši, avtomobilskimi dirkači in navadnimi smrtniki. Vmes se je enkrat poročila s šest let mlajšim Francozom, se ločila, ves čas pa vzbujala pozornost, kjer koli se je pojavila. Tudi v »players lounge«, prostorih, kjer se zadržujejo teniški igralci in igralke pred in po dvobojih, v Billie Jean King centru, Hingisova kraljuje pri omizjih, kjer so fantje, in samo vprašanje je, katerega si bo izbrala, da bo »teniško« okrasil njeno bivališče v New Yorku.

Sicer pa rahlo odstopajoče obnašanje od ustaljenih navad pri Martini Hingis ni nekaj novega v svetu teniških igralk. Pri WTA že nekaj časa vodijo posebne »kartoteke« o igralkah, ki so na teniškem igrišču dokaj običajne, izven njih pa imajo navade, ki bi lahko metale slabo luč na ženski tenis. Tako damsko teniško združenje povsem v skladu z ustaljenimi človekovimi pravicami povsem sprejema istospolno usmerjenost, obenem pa strogo kaznuje vsak poskus seksualnega nasilja deklet nad dekleti, kot tudi nadlegovanje trenerjev. Ob razkritju je najbolj ostra kazen izključitev iz teniškega sveta. Najprej z neuradnim izhodom, da igralka sama konča svojo kariero, če ne gre zlepa, pa zgrda, z uradno javno izključitvijo. Kdor ve za neuradna pravila WTA, si laže razlaga nekatere zgodnje naglo končane ali prekinjene športne kariere.