Kot smo poročali včeraj, se je alpsko smučanje kot športna panoga znašlo na najnižji točki. Da je tako, so krivi predvsem delavci, ki so v njej delovali zadnji dve desetletji. Toliko časa se je tej športni panogi na ravni vrha Smučarske zveze Slovenije le kimalo, potrjevalo finančne programe, ki so jih večkrat določali sami, jim pustilo nastavljati profesionalne položaje na zvezi... Če ni šlo drugače, so bili alpinci vrsto let deležni možnosti prekoračitve proračuna, njihove dolgove pa so reševale vse športne panoge znotraj SZS. Da je položaj te športne panoge še resnejši, so kriva notranja nesoglasja. Znotraj panoge za alpsko smučanje sta dva pola, ki ne kažeta nobene volje po sodelovanju.

Alpska opozicija na strani SZS

Ko je Dušan Gorišek aprila letos po več kot dveh mesecih alpskih smučarskih razprtij, ki so se kazale na vseh frontah, postal predsednik zbora in odbora panoge za alpsko smučanje, je kazalo, da se bo ogenj vendarle nekoliko umiril. Izkazalo se je, da se je celo razširil. Razprtije med Goriškom in njegovimi podporniki ter opozicijo so se še poglobile. Opoziciji, v postavi močnih alpskih smučarskih klubov Kranjska Gora, Alpetour in Branik, gre očitati, da je imela v predvolilnem boju dovolj časa, da bi pripeljala na oblast svojega človeka. Poraz Bojana Špika je na neki način sprejela nešportno, saj ni pokazala resne namere, da bi z novim predsednikom konstruktivno sodelovala. Pogledi so bili na sončni strani Alp očitno preveč različni. Izkazalo se je, da se je alpska smučarska opozicija postavila na stran Smučarske zveze Slovenije. Kot pravijo, je razlog zavedanje resnosti položaja, v katerem se je znašlo slovensko smučanje.

Štirje smučarji SK Branik niso podpisali pogodbe s SZS

Gorišek je na začetku julija poslal elektronsko sporočilo predstavnikom Kranjske Gore, Alpetoura in Branika, v katerem je predlagal, da se dobijo na sestanku. »Do danes ga še ni bilo. Ko smo od Goriška prejeli povabilo, smo želeli izvedeti, kakšna naj bi bila tema sestanka. Odgovora nismo dobili. Kasneje so se začeli dopusti. Upam, da je to glavni razlog, da se do danes še nismo sestali,« odgovarja Boštjan Tancer, predsednik Smučarskega kluba Branik. »Če govorim v imenu SK Branik, se nam zdi krivično, da alpski odbor ni našel skupnega jezika s Smučarsko zvezo Slovenije. Trenutni položaj v slovenskem alpskem smučanju je takšen, da sta alpski odbor in zveza vsak na svojem bregu. To pa je za panogo zelo slabo, da ne rečem najslabše. Vse skupaj se čuti pri sponzorjih in nezadovoljstvu tekmovalcev,« opozarja na srž problema Tancer.

Krpanje finančne luknje s samoprispevki reprezentantov je uveljavljena praksa slovenskega alpskega smučanja zadnjih sezon. Formula izračuna pa umetnost, ki vsako sezono dviga veliko prahu. Pred začetkom sezone 2014/15 je med nepodpisniki pogodb kar četverica iz SK Branik. To so Klemen Kosi, Martin Čater, Boštjan Kline in Mišel Žerak. Sicer ne gre za uveljavljena imena v svetu alpskega smučanja, a ena najboljših, kar jih ta trenutek premore z vseh strani, razen uspehov Tine Maze, obubožano slovensko alpsko smučanje. »Drži, da štirje naši smučarji niso podpisali pogodb s smučarsko zvezo. Tu gre za njihovo osebno odločitev. Ali jih klub podpira? Lahko rečem, da nimamo drugačnega stališča kot tekmovalci. Obveznosti v pogodbi so napisane zelo kompleksno. Tekmovalci namreč nimajo skoraj nobenih osebnih pravic, predvsem kar zadeva pridobivanja individualnih sponzorjev,« odgovarja Tancer.

Štajerci dolžni 67.000 evrov

Predsednik največjega štajerskega smučarskega kluba je deležen kritik, saj SK Branik dolguje smučarski zvezi 67.000 evrov, ki bi alpskemu delu v težkih časih prišli še kako prav. »Glavnina dolga je iz naslova lanske Zlate lisice. Kot veste, je naš klub v velikih finančni stiski in se je znašel v prisilni poravnavi. Z upniki smo se dogovorili, da bomo v sedmih letih poravnali dolgove. Trenutno si želimo predvsem karseda transparentnega poslovanja, sicer klub ne bo preživel. Verjamem, da smo z novim vodstvom na dobri poti, saj vsi verjamemo v uspeh Smučarskega kluba Branik,« odgovarja Tancer.

Ta teden se je Dušan Gorišek sestal s predsednikom SZS Enzom Smrekarjem. Alpski odbor se namreč trudi, da bi Smrekar zamenjal direktorja SZS, saj si želi imeti na tem mestu nekoga, ki bo bolj naklonjen alpskemu smučanju. Ki bo našel dodatni denar za začrtane programe ali vsaj dopustil, da se naredi nekaj deset tisoč evrov minusa, kot se je dogajalo vsa leta.