Ti materiali so na vrtu videti naravni, kot da bi bili tam že od nekdaj. Edina pomanjkljivost je, da je njihovo vzdrževanje malce bolj zahtevno kot vzdrževanje umetnih materialov. Poleg kamenja pa lahko uporabite tudi lesene plošče, ki dobro prenesejo sonce, dež in veter.

Enostavno polaganje

Postopek polaganja vrtne poti je enostaven, čeprav zahteva nekaj natančnosti in pazljivosti pri izdelavi, zato jo lahko izdelate kar sami. Za začetek določite, kje bo steza potekala in nato izkopljite tisti del površine do globine 10 centimetrov v želeni obliki in velikosti.

Na dno izkopanega kanala postavite vrtno folijo ali najlon, da preprečite rast plevela. Najlon je treba preluknjati po vsej površini, da omogočite odtekanje vode. Izkopano območje nato po želji napolnite z gramozom, kamni in peskom, po želji pa lahko izberete tudi lesene plošče, opeko ali kombinacije kamna z lesom. Poigrajte se z oblikami in pri tem uporabite svojo domišljijo.

Stabilnost poti

Če boste pod kamnite plošče dodali nekaj peska in vse skupaj dobro stisnili, bo steza stabilnejša in čvrstejša. Kombinirate pa lahko še kamenje z zemljo, čeprav bo takšna pot zahtevala nekoliko več pazljivosti pri uporabi. Stezo lahko učvrstite z dodatkom cementa, čeprav je to nekoliko bolj natančno opravilo. Priporočamo vam, da jo zgradite brez cementiranja, saj je tako videti bolj naravna.

Če se vrtne poti čez čas naveličate ali ji želite spremeniti smer in lokacijo, jo lahko razstavite ter umaknete folijo oziroma najlon. Na njenem mestu preprosto posadite travo ali cvetlice.