Rudolf ni navaden računalnik z miško in monitorjem, ampak gre za sistem zelo hitrih računskih enot oz. vozlišč, ki so povezana s hitro povezavo. To omogoča hkratno računanje rešitev več problemov in hitrejše iskanje ter preizkušanje rešitev. Na ta način lahko superračunalnik računsko reši problem denimo v nekaj urah, isti proces pa bi na navadnem računalniku lahko trajal več tednov, so sporočili s Fakultete za informacijske študije. Vsa oprema računalnika je sicer postavljena v podatkovnem centru podjetja Mikrografija v Novem mestu.

Visokozmogljivi sistem bo omogočil hitrejše raziskave in učinkovitejšo obdelavo podatkov, s tem pa bolj uspešne procese v gospodarstvu in drugih panogah. Superračunalnik se bo na fakulteti uporabljal zlasti za simulacije tehnoloških mrež po vzoru bio-mrež, kategorizacijo in simulacijo dokumentnih tokov, simulacije poslovnih procesov, simulacije proizvodnje in transporta ali logistike ter za simulacije v medicini. Prav tako pa se bo uporabljal za poganjanje virtualnih strežnikov.

Skupna končna pogodbena vrednost za dobavo in namestitev celotnega sistema znaša nekaj manj kot 416.000 evrov z DDV. Sistem je vzpostavljen v okviru projekta Kreativno jedro: Simulacije, ki na fakulteti poteka od januarja 2013 in je financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Superračunalnik so danes preizkusili člani Šahovskega društva Krka Novo mesto, ki so se udeležili šahovskega turnirja. Kljub borbenosti se je superračunalnik dobro držal in upravičil pridevnik "super", navajajo na fakulteti. Še pred turnirjem je potekal tudi krst superračunalnika, ki je dobil pristno novomeško ime Rudolf ali ljubkovalno Rudy. Ime je v natečaju predlagal Milan Beričič iz Sevnice, ki je tudi prejel nagrado.