Če tega še niste storili, je v teh dneh skrajni čas, da si kakšen storž izposodite pri bližnjem kmetu. A previdno! Najboljši so ravno prav zreli storži, ki imajo laske na vrhu nekoliko posušene, zrnje pa še ni pretrdo. Ko storž odtrgamo, ga moramo čim prej skuhati, speči ali zamrzniti, sladkor v koruzi se sicer začne hitro pretvarjati v škrob, zaradi česar izgublja sladek okus. Nemara najslastnejšo koruzo pripravimo tako, da storž nataknemo na ošiljeno palico in ga spečemo nad ognjem. V ta namen je najboljša vrsta sladke koruze, ki si jo lahko posejemo na domačem vrtu. Kdor je to storil dovolj pozno, ima zdaj ravno prav zrele storže. Če se nam do polja s koruzo ne ljubi sprehoditi ali se bojimo kmeta, lahko koruzne storže pakirane kupimo v samopostrežni trgovini in jih pripravimo po svojih željah, lahko jih skuhamo, še vroče zabelimo z maslom in posolimo ter takoj zagrizemo vanje. Ali pa jih popečemo v ponvi. Če koruzne storže skuhamo na zob in z njih postrgamo zrnje, dobimo sestavino za različne juhe, enolončnice, solate, številne mehiške jedi in podobno. Med okusne, enostavne, zdrave in poceni jedi, ki jih lahko pripravljamo vse leto, pa sodi polenta, stara italijanska kmečka jed iz koruznega zdroba. Vanjo lahko med pripravo vmešamo različne stvari, od razkoščičenih oliv in kosov sušenega paradižnika do sira, največkrat parmezana ali gorgonzole. Kuhano polento lahko popečemo na žaru ali v ponvi, jo obložimo kakor pico in spečemo v pečici… Pražena različica polente so koruzni žganci, kakršne pripravljajo na Koroškem. Medtem ko za polento zdrob vsujemo v slano vodo in kuhamo, da se zgosti, pri žgancih zdrob vsujemo v suho posodo in pristavimo. Neprestano mešamo in ga na suho pražimo tako dolgo, da se začne barvati rjavo in zadiši po pečeni koruzi. Šele nato praženi zdrob postopoma zalivamo z osoljenim kropom, pristavimo ter urno mešamo. Pri tem ne sme nastati gladka zmes, temveč debelejše grude, zato moramo paziti, da ne dodamo preveč vode. Takšne žgance si lahko zalijemo z mlekom, belo kavo, kislim mlekom ali jogurtom in jih pojemo za zajtrk. Ne bomo zgrešili niti, če tako pripravljene žgance namesto polente postrežemo z golažem in podobnimi jedmi.

Koruzna juha z jurčki

Potrebujemo: 450 g kuhanih koruznih zrn, ki jih dobimo tako, da koruzne storže skuhamo in zrna z njih postrgamo (lahko pa tudi iz pločevinke), 150 g čebule, 300 g drobnih jurčkov, 6 žlic ekstra deviškega olivnega olja, 2 dl sladke smetane, 3 dl zelenjavne juhe ali vode, morsko sol, sveže zmlet beli poper, ščepec zdrobljenega čilija, 2 stroka česna, 3 vejice peteršilja, 2 vejici timijana, nekaj listov bazilike.

Priprava: Čebulo drobno narežemo, česen nasekljamo, koruzna zrna odcedimo. V lonec damo dve žlici olja in zrezano čebulo. Pristavimo in počasi pražimo. Ko čebula postekleni, dodamo česen in timijan ter pražimo še minuto. Dodamo koruzna zrna, premešamo in zalijemo z vročo juho ali vodo in sladko smetano. Ko zavre, počasi kuhamo 15 minut. Medtem jurčke očistimo in podolžno narežemo. Peteršilj drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo preostalo olivno olje, na katerem na hitro popečemo narezane jurčke. Začinimo jih s soljo, poprom in sesekljanim peteršiljem. Kuhano juho odstavimo in gladko razmešamo s paličnim mešalnikom. Nato jo spet pristavimo in začinimo s soljo ter čilijem. Ko zavre, jo odstavimo. Razdelimo jo v krožnike ter vanjo vložimo popražene jurčke in liste bazilike. Postrežemo jo z dobrim svežim ali popečenim domačim kruhom.