Nobena zelenjava namreč ne diši tako zelo kot tista, ki jo naberemo na domačem vrtu, in nobeno meso ni tako okusno kot tisto, ki so ga dali domači pašniki. Skrivnosti pa so seveda v podrobnostih in ena teh podrobnosti je prav gotovo luštrek. Kuhar, čigar juha nikoli ni dovolj krepkega okusa, stori največjo napako, če za dosego svojega okusnega cilja poseže po jušni kocki ali celo vegeti, z obema namreč vsako jed, še zlasti pa takšno iz aromatičnih domačih sestavin, popolnoma uničimo. Precej bolje od takšnih umetnih ojačevalnikov okusa se odreže zel, ki raste na domala vsakem vrtu – luštrek. To je izjemno aromatična rastlina z votlim, vzdolžno žlebičastim steblom, ki po videzu precej spominja na zeleno. Kot začimba se uporabljajo luštrekovi listi z vonjem, ki v hrani nekatere spominja na meso, zato je dobrodošel v vseh vrstah juh, od zelenjavnih do mesnih, nepogrešljiv pa je v krepki goveji ali piščančji juhi. Zanimivo je, da svežega luštreka v nasprotju s peteršiljem in zeleno pri nas ni mogoče kupiti v nobeni trgovini, bolj kot pri nas pa je razširjen v sosednji Avstriji. Nekateri trdijo, da je prav luštrek tudi glavna aromatična sestavina nekoč tudi pri nas zelo priljubljenega švicarskega dodatka juham, ki v obliki kvadrataste rjave stekleničke z rdečim zamaškom ni umanjkal na nobeni mizi. Med drugim luštrek na trgovskih policah najdemo v mešanicah sušene jušne zelenjave, na oddelkih s svežo zelenjavo v veleblagovnicah pa na vprašanje po luštreku le skomigajo z rameni in zatrjujejo, da za to eksotično domačo začimbo še niso slišali. Vsaj tako je pokazala hitra terenska raziskava kulinarične sekcije Nedeljskega. Zanesljiv pokazatelj, da luštrek poznajo tudi v vaši najljubši gostilni, je krepka in aromatična juha, ki zanesljivo nima okusa po jušni kocki. Če pri kakšnem kmetovalcu še uspete najti sadiko luštreka, gotovo ne boste storili napak, če jo posadite na domačem vrtu še letos. In vaše juhe ne bodo nikoli več takšne, kot so bile.

Luštrekova juha z žličniki

Potrebujemo: 1 srednje velik krompir, 2 korenčka, vejico zelene, šopek peteršilja, list pora, pol čebule, 300 g luštreka, 0,5 dl kisle smetane, 2 žlici olivnega olja, 15 g masla, 0,5 dl suhega belega vina, morsko sol, sveže zmlet poper, 4 stroke česna, 7,5 dl vroče vode. Za skutne žličnike še 250 g domače skute, 25 g moke, 1 jajce, 1 rumenjak, nekaj listov luštreka, morsko sol.

Priprava: Česen in čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V manjšem loncu pristavimo olivno olje, maslo in čebulo. Med mešanjem pražimo in ko čebula postekleni, dodamo še česen. Ko zadiši, dodamo drobno narezana korenček in por. Premešamo, pokrijemo in počasi dušimo pet minut. Medtem krompir olupimo in zrežemo na kocke. Praženo zelenjavo zalijemo z vinom, ki ga med mešanjem povsem ukuhamo. Dodamo nakockan krompir, potem pa prilijemo vročo vodo. Zavremo in počasi kuhamo približno 15 minut, da se krompir povsem zmehča. V lonec stresemo narezane zeleno, peteršilj in luštrek, zavremo in počasi kuhamo pet minut. Lonec z juho odstavimo in vsebino gladko razmešamo s paličnim mešalnikom ter znova pristavimo (komur kremne juhe ne dišijo, lahko ta postopek preskoči). V skodelici gladko razmešamo nekaj žlic juhe in kislo smetano, potem pa oboje primešamo juhi. Dodamo sol in poper, juho pa segrejemo do vrelišča in odstavimo. Za skutne žličnike v drugem loncu zavremo vodo. V skledici gladko razmešamo skuto, moko, jajce, rumenjak, drobno narezane ali sesekljane liste luštreka in sol. Maso s pomočjo dveh žličk oblikujemo v žličnike, ki jih spuščamo v vodo, ki rahlo vre. Ko priplavajo na površje, jih s penovko predenemo v cedilo, da se odcedijo. Za postrežbo imamo na voljo dva načina. Če je dan vroč, lahko juho sprva popolnoma ohladimo na štedilniku in nato še v hladilniku ter postrežemo v ohlajenih skodelicah z ohlajenimi žličniki. A vročih dni nekoliko primanjkuje, zato naj bo vroča vsaj juha, ki ji lahko tik pred serviranjem dodamo malo sesekljanega peteršilja.