Zgodba o breskvah melba je povezana z avstralsko operno pevko Helen Porter Mitchell, z odrskim imenom Nellie Melba, konec 19. stoletja slavno sopranistko evropskih opernih odrov in banketnih dvoran ter nasploh veliko zvezdo. V Londonu je spoznala Augusta Escoffiera, tedaj največjega kuharskega mojstra, ki še dandanes velja za legendo. Ker je večkrat jedla v hotelu Savoy, kjer je kuhal Escoffier, se je ta prav njej v čast domislil sladice z breskvami za večerjo, ki jo je za damo priredil grof Orleanski. Na ledenem labodu so v srebrnih skledicah postregli vaniljev sladoled z breskvami in sladkorjem. Sladico je poimenoval pecheau cygne ali breskev z labodom. Nič kaj poetično poimenovanje. Šele nekaj let kasneje, za odprtje londonskega hotela Ritz-Carlton, je Escoffier dodal malinovo omako in jed poimenoval po operni pevki, recept pa je v preprosti obliki zapisal v svoji avtobiografiji.
Poletna klasika
Poletje nas obdari z mehkimi breskvami. Ker hitro zorijo, se je treba spomniti, kaj storiti z njimi. Odločitev je lahka: klasična francoska poletna sladica breskve melba, francosko pêche melba, je tako preprosta in tako okusna, da navduši.