Napeljave so pogosto narejene po projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki je namenjen upravni enoti in je zato večinoma neustrezen, če želimo prostore nekoliko bolj drzno sodobno opremiti. Tudi če se odločimo, da v spalnici in otroških sobah ne bomo zapletali, se zagotovo zatakne pri kuhinji in kopalnici. To sta prostora, ki ju opremljamo za daljše obdobje in je pomembno, da sta funkcionalno in estetsko zasnovana.

Papir prenese marsikaj

Papir prenese marsikaj in morda vrisana postavitev opreme v načrtu ni videti napačna. Ko pa se v opremljanje poglobimo in naročimo tridimenzionalni izris, ugotovimo, da bo naša kuhinja videti nametana in nikakor ne takšna kot tiste, ki jih občudujemo v katalogih in salonih pohištva. Zatorej izrisa nikakor ne prilagajajmo obstoječim priključkom.

Včasih se nam zdi, da je edina rešitev izdelava pohištva po naročilu. To seveda ne drži; če prestavimo električne priključke in celo vodo, bo to vzelo mojstrom dan ali dva dela. Res je, da smo običajno v tej fazi že vseh obrtniških del krepko naveličani in nas ob omembi ponovnega iskanja izvajalcev kar strese, ampak je vredno stisniti zobe in potrpeti. Opremljamo namreč za dvajset ali več let in pozneje si bomo za takšno odločitev zelo hvaležni.

Pravilno načrtovana osvetlitev

Poleg kuhinje in kopalnice je običajno največja težava ustrezna osvetlitev, ki naj bo pravilno zasnovana že pred gradnjo. Bivanjska razsvetljava že dolgo ni več le ena plafonjera na stropu ali pa množica vgradnih halogenskih sijalk v spuščenem stropu dnevne sobe. Projekti na tem področju sledijo trendu varčevanja z energijo, zato je tudi tukaj posvet s strokovnjakom na mestu, čeprav se nam zdi, da bomo tej nalogi zlahka kos tudi sami.

S pravočasnim načrtovanjem bo naš dom opremljen funkcionalno, skladno in estetsko. Če pa smo na to pomislili prepozno, je še vedno čas, da si s prestavitvijo inštalacij uredimo ustrezen interjer.

www.prostorama.si