Preberite si, kakšni so znaki, ki kažejo, da je čas, da na pomoč pokličete električarja.

Utripajoče luči in segrete vtičnice

Še posebno v hišah z zastarelo napeljavo ni nič nenavadnega, da včasih luči utripajo, ko pride do nenadnega večjega črpanja električne energije iz velikih sistemov ali naprav. Včasih je krivo to, da je na eno varovalko povezanih preveč vtičnic. Bodite pazljivi tudi pri vtičnicah, ki so na otip tople. To pomeni, da je napeljava pregreta, kar lahko vodi celo do požara. Če je vtičnica pregreta, izklopite varovalko za tisti prostor in pokličite električarja.

Pregorele varovalke

Električne omarice so običajno v kleti, v blokovskih stanovanjih pa v predsobi. Menjava varovalke ni tako zahtevna, težje pa je najti vzrok težave. V takih primerih je najbolje poklicati električarja, saj bo znal ugotoviti, ali je težava v neprimerno ozemljitvi, kratkem stiku ali preobremenjenem vezju.

draft_lens18588661module153674824photo_1317199880electrician_courses.jpg

Delna izguba elektrike

Izvor te težave je lahko tako v vaši hiši kot zunaj nje. Morda je kaj narobe z napeljavo do vašega doma ali pa je kaj narobe z varovalkami. Tudi v tem primeru se je bolje obrniti na strokovnjaka.

Preobremenjene vtičnice

Če je bila vaša hiša zgrajena pred letom 1950 in napeljava od takrat ni bila obnovljena, vtičnice morda niso ozemljene in morda so v vsaki sobi le ena ali dve. To po navadi pomeni, da morate uporabljati električne podaljške in razdelilnike. Vendar pa lahko preveč naprav na enem tokokrogu povzroči številne težave, kot je pregreta napeljava, pregorele varovalke ali celo požar.

electrician.jpg

Opravila, kot je menjava žarnice, so morda preprosta, vendar pa morate tudi pred tem za vsak slučaj izklopiti varovalko. To preverite tako, da za še enkrat prižgete in ugasnete luč ali drugo napravo v prostoru, da vidite, če je varovalka res izklopljena.

Vedno, ko delate z električno energijo, imejte v mislih, da lahko ta privede do hudih opeklin in celo smrti, zato ne precenjujte svojih sposobnosti in znanja in v primeru težav raje pokličite strokovnjaka. Prepričajte se, da imajo električarji, ki jih boste najeli, potrebne licence in dovoljenja.