Lesena terasa, naj bo nova ali stara, potrebuje vzdrževanje, da bi bil njen videz uporabniku še dolgo v zadovoljstvo. Vremenski vplivi povzročajo napenjanje in krčenje lesa ter spremembe na lesu, kar je še posebno izrazito, kadar se razmere hitro spreminjajo (npr. kratkotrajen dež, hitro za njim pa močno sonce).

Največ sprememb na leseni terasi nastane v prvem letu. Padavine najprej povzročijo izpiranje lesnega olja na površini, ker pa je izpiranje vedno neenakomerno, se na lesu pojavijo lise. Če je padavin več, les hitreje dobi enakomerno barvo, ki se počasi spreminja v sivo, svetlejšo ali temnejšo, odvisno od uporabljene vrste lesa. Tik na primer sčasoma postane srebrno siv, ipe nekoliko temnejše sive barve.

Moteče pa lahko to postane, kadar je del terase pokrit in ni izpostavljen padavinam. Ta del terase ne sivi oziroma sivi bistveno počasneje kot padavinam izpostavljeni del. Možnosti uporabnika so tedaj naslednje:

– da ohrani obstoječe stanje,

– da uporabi postopke za izenačevanje barve, tj. za sivenje tudi pokritega dela terase,

– da teraso premaže z ustreznim oljem in premaz nato periodično obnavlja.

Najbolj obremenjuje zadnje, saj obnavljanje premaza zahteva kar nekaj dela in pravilen postopek. Premazi z oljem za podaljševanje trajnosti so sicer pri kakovostnih vrstah lesa (tik, ipe, cumaru) povsem nepotrebni.

Čiščenje lesene terase

Najboljši način čiščenja terase je redno pranje z vodo. To še posebno velja za terase v bolj obremenjenih okoljih, na primer v Ljubljani, kjer zaradi nečistoč v zraku prek zime na lesu nastane temna prevleka, ki jo je treba na pomlad očistiti, da se terasi povrne sijaj. Če uporabljate razpršilec z večjim pritiskom vode, bodite previdni in se površini terase ne približujte preveč, da ne bi prišlo do površinskih poškodb.

V bolj onesnaženem okolju je občasno čiščenje lesa nujno, drugod zadošča čiščenje enkrat letno, na začetku sezone.

Če je zaradi madežev treba uporabiti čistilo, je najboljše milo oziroma čistilno sredstvo na tej osnovi. O uporabi čistil se posvetujte z dobaviteljem lesa, saj lahko neustrezna čistila učinkujejo na strukturo lesa. Po potrebi lahko uporabite tudi ščetko, vendar nikakor ne uporabite grobe, saj bi z njo lahko povzročili površinske poškodbe lesa.

Oljenje lesene terase

Oljenje lesenih teras ima za dva namena – zadrževanje naravne barve in podaljšanje trajnosti lesa, a slednje velja le za manj kakovostne vrste.

Po naših izkušnjah večina lastnikov teras, ki se odločijo za oljenje, oljenje po nekaj letih opusti in teraso popolnoma prepusti vremenu. Na delno pokritih teras nato pride do večjih razlik v barvi pokritega in izpostavljenega dela terase, ki pa se izravnajo bistveno težje, kot če oljenja nikoli ne bi bilo.

Obnavljanje naravnega videza lesa

Sredstva za obnavljanje naravnega videza lesa so večinoma kemični pripravki, ki agresivno delujejo na les. Pri uporabi sredstev za čiščenje je navadno treba s površine s ščetko odstraniti posivela vlakna, pri tem prihaja do neenakomernega odstranjevanja trših in mehkejših vlaken, zaradi česar les postane nekoliko grob (tega ni pri zelo trdih vrstah lesa, kot sta ipe in cumaru). Čiščenju sledi premaz lesa z oljem, ki vsebuje pigment v barvi lesa, s katerim se dosega večjo intenzivnost.

Pri tikovini se ogibajte sredstvom za obnavljanje naravnega videza lesa, saj nekatera topijo olje v lesu, kar povzroči odpadanje površinskih celic.

Jani Curl, Alpod