Razplet tekme je bil v skladu z napovedmi. Britanec Peaty, ki je v polfinalu dosegel nov svetovni rekord, je v finalu s 27,00 plaval sicer bistveno počasneje, a vseeno zanesljivo zmagal. V dveh desetinkah se je nato zvrstilo šest plavalcev, ki so se potegovali za ostali dve medalji in tokrat je bila ura na strani Slovenije.

Dugonjić je imel po zadnjem zavesljaju vsega dve stotinki prednosti pred Srbom Čabo Siladjijem in pet pred Rusom Andrejem Nikolajevim in Italijanom Andreo Toniatom, ki sta si razdelila peto mesto.

"Te medalje sem res zelo vesel. Zdi se mi, da je bila najtežje osvojena in v tako slabi formi do medalje še nisem prišel. Seveda je dobro, da lahko osvojim medaljo, tudi če nisem 100-odstoten, a vesel sem, da so se medalje obrnile meni v prid," je dejal Dugonjić in priznal, da si je kolajno priboril šele z zadnjim zavesljajem, saj se mu je zdelo, da je Siladji že pred njim.

Dugonjić je po tekmi še enkrat priznal, da je že na Ravnah vedel, da za 100-metrsko razdaljo ni povsem pripravljen, evropsko prvenstvo pa je pokazalo, da tudi na 50-metrski ni blizu lanskim dosežkom. "Nervoza je bila zato velika. Veliko bolj si suveren, če veš, da lahko plavaš 27,0, poznaš tekmece in veš, kaj lahko plavajo. Danes sem imel tremo, saj sem vedel, da sem lahko tudi osmi in res smo bili vsi skupaj. V vodi sem nato res dal vse od sebe in osvojil kolajno."

Takoj po tekmi je plavalec napovedal tudi sestanek s trenerjem Matijo Medveškom. "Zdaj je čas, da se usedeva in moj trener bo Matija Medvešek. V ZDA bom še odšel na priprave, a 90 odstotkov treninga me bo vodil Matija," je še dejal 26-letni Korošec.

"Super, da je glede na sezono dobil medaljo. Z moje strani je bila to bolj želja kot pričakovanje, da sezono reši. Časovno sicer ni bilo ne vem kaj, vse skupaj je bila bolj živčna vojna in enkrat je on odnesel tiste stotinke. Verjetno je bil tudi najmanj živčen med finalisti in čas zdaj ne igra nobene vloge, tretje mesto je le tretje mesto," pa je povedal Dugonjićev trener Matija Medvešek.

Tjaša Oder je osvojila četrto mesto na 1500 m prosto. Odrova je razdaljo preplavala v času novega slovenskega rekorda 16:11,17. Zmagala je Španka Mireia Belmonte Garcia pred Madžarko Boglarko Kapas in Italijanko Martino Rito Caramignoli.

V tekmi je bilo vnaprej jasno, da sta glavni favoritinji Španka in Madžarka, nepričakovano močni pa sta bili v uvodu tekme Italijanka Caramignolijeva in druga Španka Martina Rita Vilas. Odrova je v skladu s taktiko začela nekaj počasneje, a se po 400 metrih že prebila na peto mesto, po 700 metrih pa na četrto, saj je Vilasova do takrat že popustila.

V napetem drugem delu je Caramignolijeva zdržala podoben tempo kot Odrova in obdržala razliko, Belmontejeva in Kapaseva pa sta povečali hitrost in medalje so bile razdeljene. "Prvih 500 metrov smo bile kar skupaj, čeprav druge strani nisem videla. Po 500 metrih sem potegnila, ujela drugo Italijanko na sosednji progi, a so nekatere tekmice bolje stopnjevale in mi ušle naprej. Na koncu sem seveda iz sebe potegnila vse, kar sem mogla."

"Izid je res zelo dober. Res pa je, da je četrto mesto morda malo nehvaležno, a izid 16:05 in medalja zame danes nista bila povsem realna. Mislim, da je tudi to vrhunsko, saj četrtega mesta nisem pričakovala," je menila 20-letna Korošica in dodala, da se pozna, da je v ZDA malo več delala na hitrosti. "A zelo pomembno je, da sem tudi tukaj v zadnjih mesecih z Gorazdom (Podržavnikom op. p.) naredila veliko na vzdržljivosti."

Slovenska plavalka Anja Klinar je v polfinalu na 200 m delfin dosegla skupno 11. čas na 200 metrov delfin in ostala brez finala, vseeno pa je bila zelo zadovoljna, da se je vrnila v evropsko elito z dvema dosežkoma okrog 2:10 minute, saj je v zadnjem letu dni izgubila pol leta treninga zaradi poškodbe rame.

"Zadovoljna sem, saj sem že tako plavala nad pričakovanje. res je, da sem bila na EP doslej vedno v finalu, a sem zadovoljna. 2:10 je realen izid za letos in za sezono. Želela sem si sicer biti hitrejša kot zjutraj, a je bilo težko. Ob sebi sem imela tekmici, ki začneta zelo hitro. Pozna se, da pol leta nisem trenirala in na drugih 100 metrih nisem zdržala kot ponavadi. a nič zato. Ta sezona je končana in optimistično gledam naprej," je bila zadovoljna Klinarjeva.

Prireditelji so razdelili sedme kompletov medalj. V moški konkurenci je bil poljski dan. Na 100 m delfin je zmagal Konrad Czerniak, na 200 m hrbtno pa Radoslaw Kawecki. Na koncu so domače občinstvo v štafeti 4 x 200 m prosto z z zlatom na noge dvignili Nemci. V ženski konkurenci je tkemo na 200 m prosto dobila stara znanka Italijanka Federica Pelegrini, na 50 hrbtno pa je bila najboljša Britanka Francesca Halsall.