Dugonjić je v petek suvereno opravil s predtekmovanjem in polfinalom ter se zanesljivo prebil v finale. Malo presenečenje je bil svetovni rekord Britanca Adama Peatyja, ki je z izidom 26,62 za pet stotink izboljšal rekord Južnoafričana Camerona van der Burgha iz leta 2009 obdobja visokotehnoloških kopalk, že pred slabim mesecem dni pa je v Glasgowu s 27,78 že plaval tudi evropski rekord.

Ob Peatyju je bil v drugi skupini od Dugonjića za stotinko sekunde hitrejši tudi Latvijec Giedrius Titenis, v prvi skupini pa je z izidom 27,33 zmagal Srb Čaba Sziladji. "V polfinalu je bilo plavanje boljše kot zjutraj, le na zadnjih petih metrih sem malce spustil zavesljaj. Trenutno sem četrti in lahko napredujem. Upam, da bom jutri v finalu presenetil. Prvo mesto je zdaj definitivno odvzeto, ostali dve medalji pa lahko zgrabimo vsi, ki smo v finalu. Sam ne bom imel pritiska, saj vem, da lahko plavam še malo hitreje, a takšnega izida kot lani ne pričakujem. Veselim se finala," je po nastopu dejal Dugonjić in dodal, da rezerve vedno obstajajo.

Drugi slovenski polfinalist na 50 m prsno, Koprčan Matjaž Markič, je z izidom 28,16 zasedel 15. mesto. "Poskušal sem plavati drugače. Zjutraj mi je polzela voda z rok in skušal sem malce bolj umirjeno, a očitno je to trenutno moj rezultat. Zadovoljen sem, da sem po dveh letih spet na prvenstvu in se uvrstil v polfinale. To je dobra uvrstitev," pravi Markič, ki si še ni naredil načrtov za naprej.

V dopoldan se je v finale na 1500 m prosto s četrtim dosežkom predtekmovanja prebila Tjaša Oder. Ta je z izidom 16:18,81 le za 17 stotink sekunde zgrešila državni rekord, ki ga je postavila leta 2011 v Limi, ko je postala mladinska svetovna prvakinja. Nepremagljiva je bila le Španka Mireia Belmonte Garcia. V drugem polfinalu sta bili od Korošice hitrejši Italijanka Aurora Ponsele in Madžarka Boglarka Kapas, blizu je bila tudi petouvrščena Rita Martina Caramignoli.

Ne glede na današnji razplet Odrova ne napoveduje boja za medaljo. Favoritinji sta nedvomno Španka in Madžarka, a morda je tudi katera od drugih tekmic še varčevala z močmi. "Počakajmo na tekmo," pravi 20-letna Slovenka. "Danes sem bila še malo utrujena od včeraj. Glede na osebni rekord bi morala na 800 metrih začeti hitreje, a jutranje plavanje mi ne leži tako zelo. Upam, da bom v finalu lahko plavala še nekaj hitreje."

Ženski finale na 1500 m prosto bo na vrsti ob 16. uri, moški finale na 50 m prsno pa ob 17:30. V kvalifikacijah pa bosta Slovenijo v soboto zastopali Anja Klinar na 200 m delfin in Tjaša Vozel na 50 m prsno.

V prvi disciplini dneva na 800 m prosto je zmagal Italijan Gabriele Paltrinieri, ki je bil še na 700 metrih hitrejši od evropskega rekorda rojaka Gabrieleja Dettija, na koncu pa je ob zmagi dosegel rekord prvenstev. Francoz Florent Manaudou je bil najhitrejši na 100 m prosto.

V ženski konkurenci je Danka Rikke Moeller Pedersen osvojila še svojo drugo zlate medaljo v Berlinu, lasten svetovni rekord na 200 m prsno pa je zgrešila za 73 stotink sekunde. Danka Jeanette Ottesen je bila najhitrejša na 100 m delfin. Na koncu je bila na sporedu tudi najnovejša disciplina 4 x 100 m prosto za moške in ženske, naslova pa so se z novim evropskim rekordom 3:25,02 veselili Italijani.