Slovenska rekorderka, ki je presenetila že z uvrstitvijo in novim slovenskim rekordom na 800 m prosto, je tokrat začela nekoliko zadržano, v nadaljevanju pa pokazala, da ima veliko moči in tekmice lovila drugo za drugo. Nepremagljiva je bila le Španka Mireia Belmonte Garcia. V drugem polfinalu sta bili od Odrove hitrejši le Italijanka Aurora Ponsele in Madžarka Boglarka Kapas, blizu je bila tudi petouvrščena Rita Martina Caramignoli.

Odrova ne napoveduje medalje

Ne glede na današnji razplet Korošica ne napoveduje boja za medaljo. Favoritinji sta nedvomno Španka in Madžarka, a morda je tudi katera od drugih tekmic še varčevala z močmi. "Počakajmo na tekmo," pravi 20-letna Slovenka. "Danes sem bila še malo utrujena od včeraj. Glede na osebni rekord bi morala na 800 metrih začeti hitreje, a jutranje plavanje mi ne leži tako zelo. Upam, da bom v finalu lahko pokazala še več," še pravi plavalka, ki pa napoveduje nov slovenski rekord. Na 1500 m prosto sta nastopili še ena Fužinarjeva tekmovalka Gaja Natlačen in Radovljičanka Špela Perše, ki sta osvojili 11. in 17. mesto, slednja pa je dosegla tudi nov osebni rekord.

Dugonjić ne dvomi v nastop v finalu

Že pred tem sta si polfinala na 50 m prsno priplavala še Matjaž Markič in Damir Dugonjić. Kot peti je v popoldanski del, ki bo na sporedu ob 19:26, napredoval branilec naslova Ravenčan Dugonjić. "Za zjutraj je v redu. Lani sem v Barceloni plaval 27,4 in izid nato močno popravil. Popoldan že računam na boljši izid in mislim, da finale ne sme biti problem. Počutil sem se dobro, a na prvih 25 metrih še ni bilo povsem 100-odstotno. Malo mi je ušel zavesljaj, nato pa sem lahko lovil tekmece," je povedal Dugonjić.

Koprčan Matjaž Markič, ta je pravkar drugič postal oče in v Berlin prišel šele v torek, pa je bil z najboljšim letošnjim izidom 28,04 16. in kot zadnji ujel popoldanski del. "Sreča me v teh dneh res spremlja. Izid je bil nekaj slabši, kot sem pričakoval, in s plavanjem nisem bil zadovoljen, ker sem izgubljal vodo in plaval na silo. Videlo se je, da je bil to moj prvi start. Vesel sem, da sem naprej in bom popoldan lahko plaval, kot sem si zamislil," je dejal Koprčan in se ob tem spomnil, da je v Berlinu leta 2002 prvič nastopil na veliki članski tekmi, zdaj pa se je vrnil po dveh letih odmora, saj je nazadnje tekmoval na EP leta 2012 v Debrecenu na Madžarskem.

Schollmayerjeva ni v formi

Ava Schollmayer je na 50 m hrbtno osvojila 27. mesto, izid 29,46 pa je potrdil, da se plavalka po mladinskem evropskem prvenstvu ni povsem vrnila v vrhunsko formo, delno tudi zaradi zdravstvenih težav. Pomembnejši pa je podatek, da bi izid 29,11, ki ga je dosegla na MEP na Nizozemskem, skoraj zadostoval tudi za polfinale Berlina, kjer je bil za preboj med najboljših 16 potreben dosežek 29,05. "Odplavala sem v redu, ker forma ni več prava. Bilo je tudi nekaj napak, ki jih lahko popravim, pa še izgubila sem se v labirintu pod bazenom in imela zato nekaj težav," je dejala plavalka, ki bo jeseni treninge nadaljevala v Trstu.

Robert Žbogar pa je bil 37. na 100 m delfin. "Danes je šlo nekaj slabše, a na dveh od treh tekem tukaj sem svojimi dosežki zadovoljen, danes pa je manjkala prava sproščenost," pa je ob koncu EP dejal Gorenjec.

V soboto predtekmovanje čaka še Tjašo Vozel na 50 m prsno in Anjo Klinar na 200 m delfin.