Osmo mesto in nov državni rekord je končni izkupiček Tjaše Oder na evropskem prvenstvu v plavanju v Berlinu. V finalu na 800 prosto je plavala 8:31,09, s čimer je za pet stotink izboljšala svoj najboljši dosežek, ki ga je pred tem nazadnje postavila v sredo. Že danes bo Odrova spet aktivna, saj jo čaka nastop v njeni paradni disciplini 1500 prosto, v kateri je bila pred tremi leti svetovna mladinska prvakinja.

Odrova je plavala skoraj identično kot dan prej v predtekmovanju, sama pa je priznala, da je morda nekaj počasneje začela le na prvih 50 metrih. Državni rekord si je priplavala prav s sprintom na zadnji dolžini bazena, ko je morala spet priznati premoč Nemki Sarah Kohler. Realno je bila bržkone ulovljiva tudi Italijanka Maria Rita Caramiglioni na šestem mestu, ki je bila od Odrove hitrejša šest desetink sekunde.

»Z novim državnim rekordom, čeprav le za nekaj stotink, sem zadovoljna. Tekma je tudi lepo izhodišče za moj glavni nastop na 1500 prosto. Zdelo se mi je kar hitro, ob sebi sem imela tudi tekmico in prav zaradi nje sem na koncu sprintala na zadnjih 50 metrih. Spet je bila močnejša, morda pa jo bom prehitela že danes na 1500 m prosto,« je po tekmi povedala 20-letna reprezentantka, ki si državni rekord želi tudi na najdaljši razdalji na prvenstvu v današnjih kvalifikacijah. Z rekordom prvenstev 8:15,54 je na 800 prosto zmagala Britanka Jazmin Carlin pred Španko Mireio Belmonte Garcia in Madžarko Boglarko Kapas.

Pomemben korak pa je Tjaša Oder naredila lani, ko se je odpravila na študij čez Atlantski ocean, na univerzo Arizona v Tucsonu. »V Sloveniji je težko študirati in plavati hkrati. Moraš se odločiti za eno ali za drugo. V Združenih državah Amerike je študij bolj prilagojen športu in lahko normalno vrhunsko treniraš. Šola se ti prilagaja, zato sem se odločila za selitev. Lahko bi tudi v Sloveniji končala študij, a bi trajalo bistveno dlje. Pri nas ima šport preprosto premalo veljave,« je navedla razloge za selitev. Nasvete je poiskala tudi pri slovenskih plavalcih, ki so se v preteklosti že odločili za ta korak. »Med drugim sem se pogovorila tudi z Damirjem Dugonjićem, ki je dejal, da sem se definitivno odločila prav.«

Slovensko plavanje ima s študijem v Ameriki dve različni izkušnji. En primer je Sara Isaković, ki je v ZDA vrhunsko plavanje potisnila ob stran, saj se je povsem posvetila šolanju, drugi pa je Dugonjić, ki si je prav na univerzi v Berkeleyju rešil plavalno kariero. »Ne razmišljam kaj preveč, kam me bo ponesla prihodnost. Eno ali drugo bo dobro zame. Ali bom vrhunska v šolanju ali pa v plavanju, oboje mi bo ustrezalo,« je dejala Ravenčanka.

Čeprav angleščine na srednji šoli v Sloveniji ni imela najraje, z njo v Združenih državah Amerike nima nobenih težav. K uspešni prilagoditvi na ameriški način dela je pripomoglo tudi lepo vreme v Arizoni in odlična družba, saj ima v razredu še dve Slovenki, dva fanta iz Južne Afrike, s Havajev in iz Avstralije. Njena vsakodnevna rutina je sestavljena iz plavanja, fitnesa, dveh ur učenja, predavanj in skupinskih aktivnosti. Študij ji gre odlično od rok, saj ima skoraj same najvišje ocene. V Slovenijo se je vrnila sredi maja, doma pa bo ostala do novega šolskega leta. Ob tem ni nobena skrivnost, kaj ji je doma najbolj všeč – mamina hrana, ki je veliko bolj okusna kot ameriška.