Tanja Šmid, plavalka ljubljanske Ilirije, je bila v polfinalu na 200 m prsno v prvi skupini osma in se s skupno 15. časom (2:31,15) ni uvrstila v finale. Z 2:30,29 je v dopoldanskem predtekmovanju dosegla svoj najboljši letošnji izid in osvojila 14. mesto.

Protest Poljakov zaradi šale

Šala na račun poljskih avtomobilov tatov na plavalnem evropskem prvenstvu v Berlinu nikakor ni našla odobravanja v poljski ekipi v Nemčiji. Zaradi uradnega komentatorja se je uradno pritožilo tako vodstvo plavalne odprave kot tudi poljsko veleposlaništvo, ki je zahtevalo razjasnitev okoliščin.

Na veleposlaništvu so komentar uradnega napovedovalca označili za popolnoma neprimernega.

Uradni napovedovalec se je dan po ponesrečenem komentarju uradno opravičil plavalcem in gledalcem v dvorani. "Ušlo mi je, česar ne morem popraviti. Bilo je neumno in brez spoštovanja. Tudi mati mojih otrok ima poljske korenine in če se bo treba še bolj opravičiti, bom to storil," je v četrtek povedal Dirk Froberg, ki je dejanje uradno obžaloval tudi v pogovoru za poljsko televizijo. Na predstavitvi poljskih plavalcev si je dan pred tem na tekmi privoščil šalo v slogu, da se bodo Poljaki v domovino vrnili z ukradenimi avtomobili.

"Nismo verjeli, kar smo slišali," je dejal predsednik poljske zveze Andrzej Kowalski in dodal, da so napovedovalcu pojasnili, da tudi na Poljskem poznajo celo vrsto šal na račun Nemcev, a si tega na ta način ne bi nikoli dovolili: "Ne želimo, da bi se gostje pri nas počutili slabo."

Kowalski je ob tem dejal, da je zanje zadeva zdaj urejena in da v ekipi to ne igra nobene vloge več. "Imamo dovolj drugih skrbi," je še dejal Kowalski.