Dugonjić se je s časom 1:00,87 v ponedeljek v polfinalu v finale uvrstil s šestim dosežkom, najboljši je bil Peaty, ki je z 58,68 za vsega štiri stotinke sekunde zgrešil evropski rekord.

Največ, kar trenutno zmore

»V bistvu sem pokazal največ, kar trenutno zmorem. Ta tekma je pokazatelj letošnje sezone v celoti in tukaj nisem mogel ničesar skriti. Sezona ni bila tako dobra kot lanska, ko sem več treniral, a si nisem mislil, da se bo toliko poznalo na času. Treningi so tisto, kar mi manjka. Plaval sem najboljše kar lahko. Na koncu sem želel stopnjevati, a ni bilo tisto pravo. Zadovoljen sem lahko le z letos najboljšim izidom,« je po tekmi dejal plavalec ravenskega Fužinarja, ki ni skrival dejstva, da ni zadovoljen z evropskim finalom, saj ve, da je dosegljivo več.

»Finale je vedno zgodba zase in škoda, da nisem tako pripravljen kot lani. Sposoben sem plavati 59,5 za medaljo. Zdaj si moram narediti drugačen plan in naslednji dve leti trenirati zelo dobro in dokazati, da lahko osvojim medaljo na 100 prsno,« je še dejal plavalec, ki resno razmišlja o možnosti, da bi do olimpijskih iger treniral s svojim ravenskim trenerjem Matijo Medveškom.

»Ko sem začel stopnjevati, se je začelo rušiti«

Prav v končnici se je poznal tisti procent forme, ki loči dobitnike medalj od ostalih najboljših Evropejcev in kar je Dugonjiću manjkalo do odličja. »Tekma je bila dobra do 70 metrov, počutil sem se dobro, a ko sem začel stopnjevati, se je začelo rušiti. Začelo je zmanjkovati moči. To je drugače kot lani. Ko pa vidiš, da tekmece loviš, dobiš še dodatno energijo in komaj sem čakal, da pridem do konca.« Nekoliko drugačna je bila tudi tehnika, saj je Dugonjić na prvi razdalji za enak dosežek kot lani potreboval 18 namesto 16 zavesljajev.

Zdaj se bo še lani na SP najhitrejši Evropejec pripravljal na obrambo naslova na 50-metrski razdalji, kjer pa vlogo favorita prepušča današnjemu zmagovalcu Peatyju. »Disciplini sta sicer zelo različni. Tudi jaz imam na 50 prsno drugačen pristop, drugo tehniko. Vem, da sem hiter. Važno je le, da bom v glavi dober in da bom hitro skočil s kamna. Ostalo se nato v vodi odvija hitro in tudi kakšen trening manj se tukaj ne pozna tako,« je še dejal plavalec in dodal, da mu dodatno samozavest daje dosežek 27,5 z državnega prvenstva na Ravnah na Koroškem.

Na 50 metrov delfin so si razdelili zlato in bron

Nepričakovan razplet je imela že prva disciplina. na 50 m delfin sta si zlato medaljo razdelila Francoz Florent Manaudou in Belorus Jevgenij Curkin, Ukrajinec Andrej Govorov si je z Britancem Benjaminom Proudom razdelil bron. Prvi favorit Španec Rafael Munoz Perez, ki je v predtekmovanju dosegel nov rekord prvenstev, pa je ostal brez medalje.

Na 100 m hrbtno se je zmage veselil Britanec Christoph Walker Hebborn. Po pričakovanjih je bila na 50 m delfin najhitrejša svetovna rekorderka Švedinja Sarah Sjoestrom, ki je že v polfinalu dosegla rekord prvenstev, v finalu pa je nekoliko slabšim dosežkom potrdila zmago. Španka Duane da Rocha Marche je bila najhitrejša na 200 hrbtno.

Prav ob koncu dneva so v najmlajši plavalni disciplini, mešani moško ženski štafeti, za nov svetovni rekord poskrbeli Britanci Christoph Hebbron Walker, Adam Peaty, Jemma Lowe in Francesca Halsall, ki so 4 x 100 m mešano preplavali v 3:44,02 minute in za sekundo in pol popravili svetovni rekord Avstralije. Srebro so osvojili Nizozemci, bron Rusi, Italijani, ki so zjutraj plavali evropski rekord, pa so ostali brez medalje.