Gorenjec, ki si želi tudi državni rekord, je odločno začel. Na 150 metrih je bil še v krogu najhitrejših, v sami končnici tekme pa so mu nekoliko pošle moči, a je vseeno ujel popoldanski nastop evropske elite.

"Konkurenca je zelo močna. Tukaj je veliko mladih, starejši pa kar nočejo nehati. Konkurenca je zato zelo zgoščena in potreben je bil zelo dober izid za polfinale. Imel sem tudi malo sreče. Če pa bi plaval po željah, bi bil v polfinalu suvereno," je po jutranjem nastopu dejal Žbogar.

O svojem plavanju pa je 25-letni plavalec dodal: "Na zadnjih 25 metrih je bilo res naporno, roke so se ustavile in tam sem največ izgubil. Morda bo v polfinalu nekoliko lažje, saj nimam česa izgubiti. Upam, da se bom približal osebnemu rekordu. Vem, da sem dobro treniral, enakovredno kot leta 2011, ko sem plaval državni rekord."

Finale za Odrovo, presenetili tudi Peršetova in Natlačenova

Plavalka ravenskega Fužinarja Tjaša Oder si je s sedmim dosežkom predtekmovanja priplavala četrtkov finale na 800 m prosto. V dopoldanskem nastopu je z izidom 8:31,14 izboljšala tudi slovenski rekord Radovljičanke Nine Cesar za 12 stotink sekunde, osebni rekord pa kar za 4,55 sekunde.

Presenetili sta tudi drugi dve slovenski dolgoprogašici. Špela Perše je osebni rekord z 8:37,73 popravila za slabih 13 sekund in osvojila 11. mesto, le 22 stotink sekunde pa je bila slabša še ena ravenska plavalka Gaja Natlačen na 12. mestu, ki je doslej najboljšo znamko v življenju prav tako popravila za slabih pet sekund.

15-letna Ljubljančanka Ava Schollmayer pa je na prvem tekmovanju v članski eliti na 100 m hrbtno dosegla 26. izid.