Slovenska tekmovanja je spet začel Mariborčan Martin Bau, ki se je z 1:51,33 približal osebnemu rekordu na 200 m prosto in zasedel 43. mesto. "Verjetno mi je malo moči pobral včerajšnji nastop, a vseeno sem vesel dosežka. Vse od decembra, ko sem plaval osebni rekord, se nisem spustil pod 1:53. Vidi se, da nisem povsem tako hiter kot morda pred kakšnim letom, a vseeno upam, da bom na 800 m prosto dosegel osebni rekord," je po tekmi povedal Bau, ki je imel na tribuni tudi svoje navijače. "To mi da dodatno moč in zaradi njih se še bolj potrudim."

Šmidova in Vozlova zadovoljni

Na 100 m prsno je bila po pričakovanjih boljša Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde, ki je z 1:10,42 osvojila 25. mesto, Ilirijina Tanja Šmid je bila z 18 stotink slabšim izidom 27. "Cilj je bil najboljši letošnji izid na 100 prsno, kar mi je kljub slabemu občutku uspelo za več kot sekundo, kar si zdaj želim še na 200-metrski razdalji. To je bilo bolj ogrevanje," je bila zadovoljna Šmidova, ki je v svoji skupini dosegla zmago. "To je bil moj prvi start in vesela sem, da je tekma za mano. Že dve leti iščem tisti pravi ritem na 100 prsno in bilo me je kar malo strah. Izid ni slab in gremo naprej na 50 in 200 prsno, kjer upam na nova osebna rekorda," pa je menila Vozlova.

Klinarjeva z dobrimi občutki

Anja Klinar pa je svoj osebni rekord na 100 m prosto iz leta 2009 s 57,46 zgrešila za sedem stotink sekunde ter se uvrstila na 37. mesto, a je bil to le test pred sobotnim nastopom na 200 delfin. Z izidom je dobila potrdilo, da je dobro pripravljena in da je hitra. "Plavala sem izid, ki ga v teh kopalkah še nisem in imam zelo dober občutek. Zdaj imam potrditev, da sem hitra in upam, da sem tudi vzdržljiva. Upam, da bo približno tako dobro tudi v soboto, ko me čaka start na 200 delfin," pa je bila vesela Klinarjeva.

O nenastopanju na 400 mešano pa je priznala, da ji je bilo malo žal, ker ni nastopila: "Letos te discipline nisem veliko trenirala, zato sem se na koncu odločila, da ne bom plavala. Nisem prepričana, da bi lahko plavala v finalu, a s tem se po tej sezoni, ki je bila težka in v kateri sem izgubila veliko treninga, ne bom obremenjevala. Mislim, da za vrhunski izid nisem imela dovolj časa za pripravo, zdaj le upam, da se mi na 200 delfin, disciplina je malo lažja, vse posreči. Nastopila bom povsem neobremenjeno in kar bo, pač bo," pa je po prvem nastopu na EP povedala Jeseničanka, ki brani barve radovljiškega kluba.

V sredo bodo v Berlinu v predtekmovanju nastopili Radovljičan Robert Žbogar na paradnih 200 m delfin, mladinka Ava Schollmayer na 100 m hrbtno ter Ravenčanki Tjaša Oder in Gaja Natlačen ter Radovljičanka Špela Perše na 800 m prosto.