Vendar pa so takšne parne postaje po navadi dražje od navadnih parnih likalnikov. So vredne svoje cene?

Prednosti in pomanjkljivosti

Parne likalne postaje so učinkovitejše od navadnih likalnikov, poleg tega lahko hranijo trikrat toliko vode kot navadni parni likalniki, kar pomeni, da vam ni  treba večkrat prekinjati likanja, da bi jo dotočili - zato omogočajo stalen izpust pare. Likalnik je tudi lažji, ker je voda shranjena ločeno v rezervoarju. Parne postaje nam pridejo prav še posebno takrat, ko likamo večje količine perila naenkrat, saj lahko delo opravimo hitreje, ker nam ni treba kar naprej dolivati vode v likalnik.

39ca562a70bd82a82094b9ee6b0d0798_68065_fp.jpg

Vendar pa so parne likalne postaje tudi večje in okornejše od običajnih parnih likalnikov, zato zavzamejo več prostora, ko jih pospravimo. Pri nekaterih parnih postajah traja nekoliko dlje časa, da se segrejejo, kar je moteče predvsem takrat, ko nameravate zlikati le nekaj kosov perila ali pa se vam mudi. So tudi precej drage.

Čiščenje in odstranjevanje vodnega kamna

Nabiranje vodnega kamna lahko čez čas začne ovirati delovanje parnih likalnikov. Tudi zato je pred nakupom dobro preveriti, kako zahtevno je čiščenje likalnika. Nekateri imajo na primer vgrajene samočistilne sisteme proti vodnemu kamnu.

Posebni dodatki in navpično likanje

Gumbi za nastavitev moči pare, usmerjeni vodni curki, likalne plošče za gladko drsenje… Premislite, katere dodatne funkcije res potrebujete in preverite, kakšna je ponudba na trgu.

Tudi pri navpičnem likanju naj bi se likalniki s parnimi generatorji bolje obnesli kot navadni. Če torej želite likati srajce, ne da bi jih sneli z obešalnika, ali pa osvežiti zavese, ne da bi vam jih bilo treba sneti in ponovno obešati, je parna likalna postaja prava izbira za vas.

1547_bigstockphoto_ironing_3309049.jpg

Varnost

Če imate likalnik s samodejnim izklopom, vam je prihranjenih precej skrbi. Likalniki s takšno funkcijo se namreč po določenem času avtomatsko izklopijo, če se dlje časa ne premikajo ali so položeni na površino, kar zmanjšuje možnosti za nesreče.