Najnovejši trend kombiniranja tkanin omogoča neomejeno ustvarjalnost – dovoljeno je prav vse. Če se igrate z njimi na sodoben način, je le majhna verjetnost, da boste zgrešili. Različni vzorci, njihova velikost in motivi se združujejo ter ustvarjajo zanimiv vizualni vtis, ki se zlahka prilagodi večini domov.

Združevanje geometrijskih vzorcev

Geometrijski vzorci so priporočljivi za vse prostore, ker ji je mogoče zelo preprosto vnesti v klasično ali moderno opremljeno stanovanje. Zaželeno je združevanje različnih vzorcev – prog, kara, rombov, pepita itd. Barve so lahko enake ali pisane, saj geometrija prenese vse kombinacije. Žive barve geometrijskih vzorcev lahko uporabite v dnevni sobi ali spalnici, medtem ko so v otroški sobi videti odlično kot osnovna tema. Poudarjene okrasne blazine v dnevni sobi, vzglavje postelje v spalnici ali posteljnina so odlični primeri uporabe geometrijskih vzorcev. Takšne preproge (zelo moderne so črnobele) dajejo prostoru vizualno »strogost«, vendar je celovit vtis zelo prefinjen.

Abstraktni, cvetlični in etno motivi

V nasprotju s strogo geometrijo so v trendu tudi večji ali manjši abstraktni motivi, ki jih lahko odlično kombiniramo z geometrijskimi in drugimi vzorci. So zelo pisani in ustvarjajo mehak ter ugoden vizualni vtis. Preproge so idealna podlaga zanje, ker pridejo do izraza barve in oblike vzorcev. Posteljnina z abstraktnimi vzorci podari prostoru sproščenost. Etno vzorci so pogosti na preprogah in okrasnih blazinah, prav tako cvetni motivi, ki so letos še posebno moderni. Cvetovi so lahko veliki ali majhni, abstraktni ali pravilni, odvisno od prostora, kamor jih umeščate. Zaželeni so še tudi motivi iz rastlinskega in živalskega sveta, kot so listi in žuželke. Takšne motive lahko odlično dopolnimo z geometrijskimi vzorci.

Krpanka ne gre iz mode

Krpanka je moderna že nekaj let. Uporabljamo jo na preprogah, okrasnih blazinah, prevlekah sedežnih garnitur, posteljnini, vzglavju postelje in otroških sobah. Ta vzorec je zelo dekorativen in dopadljiv, zaradi raznolikosti pa ga je mogoče kombinirati z drugimi elementi v prostoru. Enako privlačen je tako v notranjih prostorih kot zunaj. Za sledilce trendov so vsekakor obvezne preproge v stilu krpanke. Ni nujno, da osnovna barva sledi barv interjerja, vsekakor pa lahko vnesete nekoliko detajlov iz palete barv preproge, če jo želite posebej poudariti.

Vzorci le na detajlih

Igra tkanin in vzorcev vsekakor da prostoru končni vtis. Vstopite v svet domišljije in izkoristite njihovo lepoto. Pazite, da s takšnimi motivi ne pretiravate, ker so zelo izrazni. Z barvami jih poskusite kontrastno prilagoditi drugim tkaninam ali pa jih povežite z osnovnim barvnim tonom. Če vzorce uporabite na preprogi, so lahko okrasne blazine enobarvne, vendar obvezno v njenih barvah. Vendar vsem ljubiteljem trendov priporočamo, da jih uporabljate na detajlih, zato da jih lahko čez nekaj let lažje zamenjate, ko ne bodo več moderni.

Vir: www.interijernet.hr