Motivi cvetja, ki se kot vzorci pojavljajo na sedežnih garniturah, foteljih, zavesah, senčnikih za luči, talnih in stenskih oblogah, uvrščamo med klasike, ki so vedno moderni. Vendar pa novejši trendi te motive znova postavljajo na vidno mesto, saj s svežino in asociacijami na naravo, ki jih prinašajo v prostor, ustvarjajo vedro ozračje, ki nam polepša bivanje.

Umirjena izbira ali izrazitejši vzorci

Poudarjeni cvetlični motivi, najsi gre za velike dimenzije in barvitost ali umirjenost, so izziv, s katerim se soočijo vsi, ki na novo opremljajo stanovanje ali ga le preurejajo. Čeprav boste trendom sledili že, če boste izbrali umirjene vzorce, veljajo za drznejšo izbiro izrazitejši vzorci, s katerimi v prostoru dosežemo sproščeno vzdušje, pestrost in vedro razpoloženje. Cvetlični motivi so trend in odgovor na recesijo in duševno sivino, ki jo ta prinaša.

Cvetlični motivi so tudi navdih za oblikovanje pohištva. Ovalne linije cvetov so izhodišče za posteljna vzglavja, naslonjače stolov, ličnice, obrobe preprog. Sedežne garniture ali fotelji so lahko oblikovani kot cvet in imajo tako dvojno funkcijo: so hkrati pohištvo in dekorativni element prostora.

Cvetlice so modne, kjer koli se pojavijo

V spalnico bomo cvetlične motive najenostavneje vnesli s posteljnino ali pregrinjali. Z barvo in stilom jih povežite z zavesami in žaluzijami. Če gre za enobarvne zastore, boste imeli pri izbiri cvetličnih motivov več svobode.

Vnesite vedrino tudi v kopalnico. Ta je zelo pomemben prostor, saj v njej začenjamo in končujemo dan. Keramične ploščice so dostopne v različnih cvetličnih različicah, z njimi pa lahko polepšate tako tla kot stene. Vendar pa s cvetlicami ne pretiravajte, še posebno, če gre za manjše prostore. S posameznimi cvetovi lahko okrasite ves zid ali le poudarite posamezen detajl.

Poživite in poudarite prostor

Klasični stili so pogosto poudarjeni s cvetličnimi motivi v abstraktnih vzorcih. Kvalitetne težke tkanine, s katerimi tapeciramo sedežno garnituro ali zatemnimo okna, vplivajo na lepše doživljanje prostora, posebno če govorimo o rjavih, črnih, bordojskih, indigo ali vijoličnih barvnih odtenkih.

Cvetlični motivi se pojavljajo tudi na nekoliko nenavadnih elementih, kot so na primer dekorativni radiatorji. Cvetlične aplikacije v različnih barvah ali v abstraktnih črnobelih izvedbah postajajo vedno bolj opazen del interjerja. Takšni radiatorji z vidno izraženo dekorativno vlogo polepšajo prostor .

Mehke preproge razgibanih vzorcev

Tudi preproge so videti lepe prav s pomočjo cvetličnih vzorcev. Modni so poudarjeni vzorci in močne barve. Takšna preproga zavzema v minimalistično oblikovanem prostoru dominantno vlogo. Če izberete živahno in razgibano preprogo, namenite posebno pozornost izbiri pohištva, ki naj bo enobarvno in izdelano iz enega materiala.

Vir: www.zena.hr