Ratejeva je prvi dan tekmovanj že v prvem poskusu z dosežkom 61,87 metra presegla kvalifikacijsko normo v metu kopja in končala nastop, bila pa je najboljša med vsemi v kvalifikacijah. Tina Šutej je tako kot ostalih 13 tekmovalk, ki so se uvrstile v finale skoka s palico, zmogla višino 4,45 m, zaradi večjega števila poskusov pa je dosegla deseti izid. Nina Djordjevič je v kvalifikacijah skoka v daljino dosegla 12. izid (6,44 m).

Tomičeva ostala brez možnosti za finale

Marina Tomič se je zgodaj popoldne najprej uvrstila v polfinale na 100 m ovire. Dosegla je 14. izid z 13,12 in bila zadnja po času, ki se je prebila v nadaljevanje tekmovanja, saj sta še dve tekmovalki tekli 13,12, odločale pa so tisočinke po ogledu fotofiniša. V večernem polfinalu je Tomičeva ostala brez možnosti za finale.

Žan Rudolf je v kvalifikacijah na 800 m dosegel 22. izid (1:48,75) in je za 46 stotink zaostal za polfinalom, kamor so se uvrstili po trije najhitrejši v štirih skupinah in še štirje najhitrejši po času. Rudolf, ki je državni rekord (1:46,79) postavil 14. junija leta 2012 v Velenju, je tekel v zadnji, četrti skupini, v kateri je bil osmi.

Mihalinčeva za las zgrešila polfinale

Osmoljenka slovenskega tabora je sprinterka Maja Mihalinec, ki je 100-metrsko razdaljo pretekla v 11,52 sekunde, dosegla osebni rekord, a za stotinko sekunde zgrešila polfinale in osvojila 25. mesto. Kristina Žumer (11,85) je bila v isti disciplini 33. Kot prva iz slovenske reprezentance na uvodni dan prvenstva nastop končala Sonja Roman in v teku na 1500 m dosegla 19. izid (4:16,38) med 25 tekmovalkami. Na EP bo 35-letna Romanova nastopila še na 5000 metrov.

»Bilo je tako nekaj nervoze kot samozavesti. Kvalifikacije sem vzela kar resno, ker sem v njih že dvakrat doslej izpadla. Sem šla na polno, nič nisem taktizirala. Skušala sem doseči normo že v prvem metu. Trener mi je pred drugo skupino povedal, da je le peterica dosegla kvalifikacijsko normo. Nisem se ozirala na to, želela sem prek 57,5 metra in na to sem se osredotočila. Nobene taktike ni bilo, šla sem na vso moč. Bilo je sicer nekaj rezerve, predvsem v hitrosti, vendar sem zadovoljna, da sem tako začela prvenstvo. Do četrtkovega finala bo na voljo dovolj časa za počitek, tudi med tekmama v Velenju in Ostravi ni bilo veliko časa, pa sem na obeh mitingih dobro nastopila,« je bila zadovoljna in mirna Ratejeva, ki se pred finalom ne želi postaviti v vlogo favoritinje za medalje.

Tudi Šutejeva v finalu

Le nekaj trenutkov za Ratejevo si je finale izborila tudi Šutejeva. Nekdanja svetovna mladinska podprvakinja je prvo višino, štiri metre, izpustila, na 4,15 je bila uspešna prvič, na 4,25 pa drugič. Tudi na 4,35 in 4,45 m je bila prvič neuspešna, obakrat pa je letvico zmogla v drugih poskusih in se veselila uvrstitve v finale. »Začela sem dobro, suvereno sem šla prek začetne višine. Že vso sezono pa imam tehnične težave na koncu zaleta; spustim ritem in ne odrinem dobro ob palici. To se je dogajalo pri vseh skokih, na zaključni višini pa je bil zadnji skok najlepši med vsemi. To je dobra popotnica za finale, saj je bil najboljši prav zadnji skok. Čutila sem tek in skok kot v zimski dvoranski sezoni. Celo gibanje palice je bilo naprej, lahko sem naredila 'nalog' ob palici, zamah, celoten skok. Če je dober odriv ob palici, je vse lažje. Tako moram izvesti skok v finalu, ta občutek iz zadnjega skoka kvalifikacij želim prenesti v finale in bom lahko tudi ostale višine opravila v prvih poskusih in šla prek 4,45 m,« si je oddahnila in se obenem veselila Šutejeva.

Najbolj presenetila mlada mamica

Najbolj pa je presenetila Djordjevičeva, mlada mamica, ki z dekliškim priimkom Kokot še ni nastopila na velikem tekmovanju, že na prvem pa je prišla v finale. »Zelo sem vesela. Tehnično skoki niso bili najboljši, vendar pa je jutri nova tekma in možnost za napredek. V prvem skoku sem prišla pred odrivno desko, imela pa sem veljaven izid, kar je bil tudi prvi cilj, in nato šla na polno, ker sem bila razbremenjena. Do zadnjega pa nisem vedela, če bom nastopila v finalu. Izjemno sem bila vesela, ko se je izpisala oznaka na semaforju, da sem finalistka,« je bila zadovoljna tekmovalka velenjskega kluba in dodala: »Namesto Matije Šestaka, mojega trenerja, ki ga ni tu, mi je med tekmo navodila dajal Srb Goran Obradovič, trener Ivane Španović, ki se je v finale uvrstila že s prvim skokom. Tako se je lahko osredotočil le name. V finalu bom letvico postavila še nekaj višje. Želim se čim bolj približati idealnemu skoku.«

Djordjevičeva je začela s 6,11 m in bila 19. po uvodni seriji. V drugem skoku je pristala pri 6,44 m in napredovala na 10. mesto, ter bila trenutno med dvanajsterico finalistk. Pred svojim skokom v zadnji, tretji seriji, je bila 12. in s tem še vedno med finalistkami. Slovenka, ki je bila predzadnja med vsemi, ki je skakala, je skočila 6,29 m. Ukrajinka Marina Tverdohlib je nato skočila 6,16 m in vseh dvomov o tem, če je Djordjevičeva v finalu, je bilo konec.