Smernice niso dovolj

"Osnutek koalicijske pogodbe, ki je prišel v javnost, predstavlja dober temelj in pozitivne smernice za reševanje težav mladih," je na današnjem zajtrku z novinarji na mednarodni dan mladih dejala predsednica MSS Tea Jarc. Toda smernice po njenih besedah niso dovolj. "Nova vlada bo morala dokazati, da misli resno," je opozorila.

V Mladinskem svetu Slovenije, ki je krovno združenje nacionalnih mladinskih organizacij, so pripravili priporočila za novo vlado, ki so jih že poslali vsem parlamentarnim strankam ob začetku novega mandata. Vlada naj mlade začne obravnavati celostno, v ta namen pa je treba ustanoviti ministrstvo za mladino, ocenjujejo. "Menimo, da je to realno," je dejala Jarčeva.

V priporočilih opozarjajo, da je brezposelnost mladih največji problem, zato je nujno takojšnje uresničevanje Jamstva za mlade v celoti. Hkrati je treba pripraviti tudi načrt za izvajanje programa v letu 2015 in poznejših letih, menijo.

Delovnopravna zakonodaja mora izenačiti prednosti in slabosti zaposlitev za določen in nedoločen čas

Delovnopravna zakonodaja mora izenačiti prednosti in slabosti zaposlitev za določen in nedoločen čas, poudarjajo v priporočilih. "Nenormalno je, da večina mladih dela v negotovih oblikah ali za določen čas, kar jim preprečuje najetje stanovanjskega posojila, osamosvojitev in oblikovanje svoje družine," je dejala Jarčeva.

Zavzemajo se za odpravo neplačanega pripravništva, pripravnik pa mora po njihovem opozorilu nujno imeti mentorja, ki ga vodi skozi pridobivanje novih znanj. Potrebne so tudi subvencije za zaposlovanje mladih na različnih področjih, opozarjajo.

Državno poroštvo za nakup prvega stanovanja?

V MSS pričakujejo, da bo do konca leta sprejet nacionalni stanovanjski program, ki bo med drugim predvidel državno poroštvo za nakup prvega stanovanja in naselitev zdaj praznih stanovanj.

Na področju izobraževanja med drugim pričakujejo, da se bo izobraževalni sistem povezal s trgom dela in bo vključeval več prakse. Nujna pa je tudi ureditev študentskega dela, ki ga zdaj izkoriščajo tako delodajalci kot študentje, pravijo.

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1999 razglasila 12. avgust za mednarodni dan mladih z namenom, da mladi ob tej priložnosti opozorijo na svoj položaj, vlogo in težave, ki jih imajo.

Sindikat Mladi plus opozarja na negotove oblike dela med mladimi

Sindikat Mladi plus ob mednarodnem dnevu mladih opozarja, da v Sloveniji velika večina mladih dela v negotovih oblikah dela. To so denimo prisilni espeji, agencijsko delo, honorarna dela in volonterska pripravništva, ki predstavljajo "suženjsko obliko zastonjskega dela in ki se jih žal poslužuje tudi država", so sporočili iz sindikata.

V sindikatu, ki sodi pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, opozarjajo na "izjemne psihološke pritiske, s katerimi se soočajo mladi". Družba jim namreč po eni strani sporoča, da so njena prihodnost, po drugi pa jim odreka priložnost za aktivno in dostojno vključenost na trg dela. V primeru, da mlada oseba uspešno najde zaposlitev, pa je v želji po dokazovanju in v strahu pred izgubo zaposlitve vse bolj izpostavljena tudi nevarnosti delovne izgorelosti, navajajo v sindikatu.