Sojenje se je pričelo aprila letos v Münchnu, Britancu pa se je očitalo, da je pred osmimi leti pri prodaji svojega lastniškega deleža formule 1 podjetju CVC podkupil bankirja Gerharda Gribkowskyja. Slednji naj bi prejel podkupnino v višini 44 milijonov dolarjev, zaradi česar je bil obsojen na osem let zapora. Eccelstone je med sojenjem priznal, da je Gribkowskyju plačal večmilijonski znesek, a hkrati zanikal, da je šlo za podkupnino.

Nemški zakon sicer dopušča, da v nekaterih primerih pride do poravnave oziroma nižje kazni, a le v primeru, če gre za manjše kaznivo dejanje. Številni premožnejši posamezniki so zakon v preteklosti že izkoristili in se s plačilom izognili sojenju, vendar pa do sedaj še nikoli ni bila plačana tako visoka vsota, kot jo je ponudil Eccleston.

Nemška javnost ogorčena

Tudi zaradi tega je nemško sodstvo s svojo odločitvijo poskrbelo za val ogorčenja v nemški javnosti, ki sedaj upravičeno dvomi v enakost pred zakonom. Nekdanja nemška ministrica za pravosodje Sabine Leutheusser-Schnarrenberger je za nemški radio že dejala, da se »odločitev ne sklada z namenom nemškega pravnega sistema«, obenem pa dodala, da je vsota, ki jo je 83-letnik ponudil, dovolj visoka, da dokazuje njegovo krivdo. Leutheusser-Schnarrenbergerjeva je še prepričana, da gre za neprimeren dogovor med obtoženim in tožilstvom, zakonodajno vejo oblasti pa že pozvala, da v najkrajšem možnem času zakrpa luknjo v zakonu.

Nič manj kritični niso niti nemški mediji. Pri Süddeutsche Zeitung so tako zapisali: »Pregovor pravi, da denar ne smrdi, a v tem primeru to ne drži. Ti milijoni smrdijo do nebes.« Pri najbolj prodajanem nemškem časniku Bld pa so odločitev pospremili z besedami: »Obstaja grenak priokus, da pred zakonom niso vsi enaki.«

Pikre komentarje in nezadovoljstvo je moč zaslediti tudi na twitterju. »Če si obtožen podkupovanja, moli, da si dejanje zakrivil v Nemčiji,« je zapisal eden izmed uporabnikov mikroblogerske platforme, spet drugi pa je dodal: »Kako ironično, da si v primeru podkupovanja lahko kupiš svobodo.«

Glavni tožilec Christian Weiss je obrazložil, da so se za poravnavo odločili zaradi visoke starosti obtoženca, prav tako pa so upoštevali še nekatere druge okoliščine.