Čeprav je Marko Tandler na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) zaposlen kot izvršni direktor proizvodnje, vodi pa tudi odbor za nadzor 1,43 milijarde evrov vrednega projekta TEŠ 6, je prejšnji mesec našel čas še za popoldansko delo v Kanadi.

Tam je – uradno v času dopusta – sodeloval pri skrbnem pregledu hčerinskega podjetja Litostroja Power. Za delo ga je najelo češko podjetje Inkwater Capital Management, ki je tamkajšnji skupini Energo-Pro pomagalo pri nedavnem prevzemu Litostroja Power. Težava je, da je bil še lani jeseni eden od kandidatov za nakup Litostroja Power tudi HSE. V njegovem imenu je skrbni pregled Litostroja Power vodil prav Tandler. To mu je omogočilo dostop do notranjih informacij o proizvajalcu turbin za hidroelektrarne, tudi do občutljivih tehničnih podatkov, ki bi lahko zanimali njegove konkurente. Četudi je HSE pozneje odstopil od namere za nakup Litostroja Power, pa dobro poznavanje družbe Tandlerju očitno že prinaša možnost za dodatni zaslužek.

O njem – če gre verjeti vpletenim – nič niso vedeli niti na HSE. »Šlo je za moj prosti čas,« odgovarja Tandler, ki je dlje časa veljal za ključnega sodelavca generalnega direktorja holdinga Blaža Košoroka. Ta mu je tako zaupal vodenje odbora za aktivni nadzor investicije v TEŠ 6, ki ima veto na vse odločitve uprave TE Šoštanj, povezane s projektom. Tandler je vodil tudi nadzorni svet Dravskih elektrarn, še pred dvema mesecema pa je bil v igri za položaj člana poslovodstva HSE. Dejstvo, da HSE ni oddal ponudbe za Litostroj Power, po Tandlerjevem prepričanju ni v nobeni povezavi z njegovim delom za Čehe.

Ko je češka skupina Energo-Pro aprila letos v tekmi za nakup Litostroja Power premagala idrijski Kolektor, je imel pri tem pomembno vlogo tudi češki poslovnež Petr Milev. Ta je do lani, ko je Cimos začel prodajati Litostroj Power, vrsto let vodil upravni odbor češke banke PPF, ključne financerke Energo-Proja. Čeprav je šel Milev na svoje, je ostal v tesni povezavi s Čehi. Marca letos je ustanovil podjetje Inkwater Capital Management, ki dela za Energo-Pro pri projektu Litostroj Power.

Pri tem podjetju Inkwater Capital Management kot »neodvisni svetovalec za tehnično področje« pomaga tudi Marko Tandler. Včeraj nam je potrdil, da ga je Milev najel za preverjanje tehničnega stanja v podjetju Litostroj Hydro iz mesta Bromont v kanadski provinci Quebec. »Preveril sem, kakšno je tehnično stanje v družbi, kakšen je tehnični status projektov in predvsem, zakaj so bile zaradi problemov s kakovostjo in roki na projektih v preteklosti proti družbi vložene tožbe,« je pojasnil Tandler.

Konflikt interesov številke dve na HSE

Njegovo svetovanje je sporno zaradi več razlogov. Prvi je povezan s Tandlerjevo dvojno vlogo v Litostroju Power. Še jeseni letos je bil namreč med kandidati za nakup družbe tudi HSE. Ta se je pri naskoku na Litostroj Power povezal še z Gen Energijo, lastnico slovenske polovice krške nuklearke, in Gorenjem. V ozadju je bila ideja postati lastnik podjetja, ki bo v prihodnjih letih ustvarjalo posle pri gradnji hidroelektrarn na spodnji in srednji Savi. V imenu HSE je skrbni pregled Litostroja Power vodil Tandler. A očitno Blaža Košoroka, generalnega direktorja HSE, ni ali uspel ali želel prepričati, da je Litostroj Power vreden nakupa. Konzorcij treh domačih družb je zato že v začetku leta odstopil od posla. Toda Tandler se je že nekaj mesecev pozneje vrnil v Litostroj Power. Čeprav še vedno zaposlen na HSE, je v družbo prišel z novo posetnico – kot podizvajalec novega češkega lastnika.

S tem je Tandler padel v konflikt interesov. Le nekaj mesecev prej je namreč kot izvršni direktor HSE dobil dostop do pomembnih, tudi zaupnih podatkov o Litostroju Power. Težko je verjeti, da njegov češki plačnik tega ni vedel. Ravno nasprotno, ni odveč sklepati, da je opravljen skrbni pregled Tandlerju kvečjemu pomagal pri pridobitvi honorarnega posla. »Vse podatke, ki sem jih pridobil med skrbnim pregledom (za HSE, op. p.), varujem v skladu s predpisi,« je poudaril Tandler. »Delo, ki sem ga opravljal za gospoda Mileva, nima nobene zveze s skrbnim pregledom Litostroja Power. Skrbni pregled za HSE je bil končan konec leta 2013, sam pa sem gospoda Mileva srečal šele v juniju 2014,« je še dodal Tandler.

»Delodajalca mi ni trebaobveščati o prostem času«

Toda pri tem velja opozoriti, da je Milev za Energo-Pro delal že v času prevzema Litostroja Power. Čehi so tako ponudbo za nakup v višini 21 milijonov evrov, ki je bila takrat še najugodnejša, oddali marca. Tedaj konzorcij HSE-Gen-Gorenje uradno ni bil več v igri za nakup. A po neuradnih informacijah je bila ves čas odprta tudi možnost, da bi se holding naknadno vključil v tekmo za Litostroj Power. Toda na HSE so, tako viri, imeli občutek, da gre razpis v smer češkega kupca. To bi lahko potrjevali tudi poznejši dogodki. Tik po podpisu pogodbe med Cimosom in Energo-Projem je namreč za milijon evrov višjo ceno ponudil Kolektor. A v Cimosu je niso sprejeli. Utemeljitev: s prodajo se mudi, ker potrebujejo likvidnostna sredstva za normalno poslovanje. Kljub tej naglici in prodaji Čehom je Cimos kmalu zatem padel v prisilno poravnavo.

Je tudi Tandler vodstvo HSE tako ali drugače pomagal prepričevati, naj se v nakup Litostroja ne gre? To, da HSE ni oddal ponudbe, nima nobene povezave z njegovim poznejšim delom, danes zatrjuje Tandler. Spet drugo vprašanje je, kako je lahko prestopil v moštvo zmagovalcev razpisa in hkrati ostal na visokem položaju na HSE, ne da bi tam kdor koli za to vsaj uradno vedel. »Menil sem, da delodajalca ni treba obveščati, kaj delam v prostem času,« je dejal Tandler.

Je Tandler kršil konkurenčno klavzulo?

Slednji sicer še zdaleč ni navadni uslužbenec HSE, ki bi se v popoldanskem času ukvarjal z ljubiteljsko obrtjo. Izvršni direktor HSE za proizvodnjo je namreč kot prvi odgovoren za nemoteno obratovanje vseh elektrarn v skupini. Kot tak ima dostop do vseh zaupnih in drugih podatkov o obratovalnih voznih redih in tehničnih podrobnostih. Skupina Energo-Pro je neposredni konkurent HSE v regiji. Samo na Češkem, kjer ima HSE registrirano podružnico za prodajo električne energije, ima v lasti dvanajst hidroelektrarn. Finančna skupina PPF, lastnica banke, ki jo je vrsto leto vodil Milev, pa ima v lasti 40 odstotkov delnic druge največje češke elektroenergetske družbe EPH. »Do zdaj še nisem slišal za to banko, zato tega ne morem komentirati,« odgovarja Tandler.

Košorok včeraj ni želel dajati podrobnejših izjav. »Gospoda Tandlerja ni bilo v službo že kakšen mesec dni. Kaj je počel ta čas, ne vem. Če drži to, kar navajate, gre za nož v hrbet celotni skupini HSE in morda za sume več kaznivih dejanj, zaradi česar bomo sprožili ustrezne postopke,« je dejal Košorok. Tandler je včeraj potrdil, da mu je Energo Pro pred kratkim ponudil možnost sodelovanja v novi ekipi v Litostroju Power. »O ponudbi in odpovedi delovnega razmerja na HSE resno razmišljam,« je priznal. Po nekaterih informacijah naj bi Tandler včeraj popoldne, le nekaj ur po tistem, ko smo na HSE poslali vprašanja o njegovih svetovalnih poslih, že spisal in oddal svojo odpoved.