Hokejska Olimpija je priprave na novo sezono začela bolj resno kot lani. Igralci so seznanjeni s poslovnim stanjem kluba in smernicami za prihodnost, direktor Matjaž Sekelj in predsednik Marko Popovič pa sta na enourni tiskovni konferenci korektno in zadovoljivo odgovarjala tudi na nekatera manj prijetna vprašanja. Vodstvo ljubljanskega kolektiva je tako naredilo pomemben premik v komuniciranju s hokejisti in mediji, zato je v tivolski slačilnici v tem trenutku nekaj več optimizma kot še nedolgo nazaj, ko se o usodi Olimpije ni vedelo prav veliko.

Zahteven finančni položaj je klub pripeljal do točke, da se mora v svojem osmem letu nastopanja v EBEL tudi za ceno kakšnega poraza več opreti skorajda izključno na domač igralski kader. Na včerajšnjem uvodnem treningu je bilo prisotnih dvajset slovenskih hokejistov pod pogodbo, šest jih je na preizkušnji. Zraven je tudi Žiga Pance, junak zadnjega finala v EBEL, ki se je na prošnjo kluba pridružil Olimpiji, a bo Tivoli zapustil v trenutku, ko bo dobil na mizo dovolj ugodno ponudbo iz tujine. Njegova prva izbira bi lahko bil Bolzano, vendar Italijani zaradi težav s sestavo proračuna še vedno niso potrdili nastopa v OP Avstrije. Naši viri blizu vrha lige pravijo, da bi se to lahko zgodilo danes, na Dunaju pa pričakujejo, da odgovor ne bo zavrnilen.

Olimpija s karakterjem in ponosom

Predvidoma še ta teden bo Olimpija sporočila imena največ štirih tujcev, ki prihajajo v Ljubljano. Direktor Sekelj pravi, da bodo s severnoameriškega področja okrepili vse igralne položaje in kupili po enega vratarja in branilca ter dva napadalca. Pri sestavi moštva ima pomembno besedo novi trener Fabian Dahlem, s katerim se je Olimpija pogajala vsaj dva meseca. Dahlem si je izkušnje nabiral v rodni Nemčiji, kjer je bil v drugi ligi samostojni trener, v prvoligaški konkurenci pa pomočnik. Nazadnje je deloval v klubu Eispiraten Crimmitschau, kjer se tako kot v Ljubljani ubadajo s finančnimi težavami, zato je navajen potrpežljivosti, ko zamuja plača ali manjka kakšna palica. V Slovenijo ni prišel zaradi zaslužka, ampak zaradi novega izziva. »V EBEL so glede denarja velike razlike med klubi, vendar prav vsi bomo šli na led pri izidu 0:0 in z željo po zmagi. Čaka nas veliko dela, je pa pomembno, da ima Olimpija karakter in svoj ponos,« je govoril Fabian Dahlem, za katerega Sekelj upa, da bo v moštvo vnesel tudi nekaj pregovorne nemške nepopustljivosti. Po prvem druženju s poročevalci ga lahko ocenimo kot mirnega in zgovornega trenerja, ki ga krasita natančnost in disciplina. Dahlemu bo vsaj nekaj tednov pomagal Bojan Zajc, možno pa je, da bo kot pomočnik deloval tudi skozi zimo.

Predsednik Popovič je razložil, da so igralci po dogovoru dobili večji del druge od štirih zaostalih plač iz zadnje sezone. Natančni proračun še ni izrisan, saj obstajajo zadeve, na katere klub ne more vplivati, kot se je izrazil Sekelj. Olimpija želi zmagati na več tekmah kot v zadnji sezoni, ko jo je odnesel že katastrofalen začetek prvenstva (ena zmaga in enajst porazov). Število pripravljalnih tekem še ni povsem določeno, bodo pa slovenski prvaki že drugi teden na posebno povabilo morda odpotovali v Švico na tekmi z ligašema iz KHL Jaroslavlom in Čerepovcem. Ob koncu avgusta, ko bo v Tivoliju prvenstvo v umetnostnem drsanju, bi se lahko za kratek čas preselili na Madžarsko v Miskolc, tik pred odprtjem EBEL pa bodo krepili moštveni duh v slovenskih gorah.

Zaklenjena garderoba za Seklja

Matjaž Sekelj pravi, da bodo dejanja Mihe Verliča, Kena Ograjenška in Žige Grahuta, ki so zaradi plačilne nediscipline kluba enostransko prekinili pogodbe, morda celo predmet pravne presoje. »Takšni načini niso ravno upravičeni,« je rekel, čeprav je krivda v prvi vrsti seveda na klubski strani. Na naše vprašanje, ali se bo komunikacija med pisarno in slačilnico vendarle izboljšala, si je za odgovor vzel dalj časa: »Za to, kar se je dogajalo lani, je več razlogov. Spomnim se, da ste v Dnevniku zapisali, da se po koncu zadnje sezone nihče ni spomnil, da bi čestital igralcem za naslov prvaka, vendar je težko priti v garderobo, če je zaklenjena. Mene je Ivo Jan pred dvema letoma prosil za kakršno koli službo v klubu. Če neizkušen trener dobi tako veliko priložnost, kot jo je Ivo Jan, je to prva stvar, ki jo je treba v življenju spoštovati. Če pa želiš stvari predstaviti v drugi smeri, pa s tem pokažeš tudi nekaj o sebi. Ravno zaradi tega je bila komunikacija precej težja.«

Pisali smo že, da so neznanci pred kratkim ovadili Matjaža Seklja in mu očitali vrsto nepravilnosti pri poslovanju v klubu. Sekelj pravi, da je bil z ovadbo seznanjen iz medijskih zapisov, da pa se pristojni organi še niso oglasili pri njem. Ob koncu je še sarkastično pripomnil, da klub verjetno ne bo imel nobenega finančnega problema več, ko bodo prodali vilo Vesa Jovovića, kar je eden od očitkov v ovadbi, češ da jo je kupil v času dvajsetletnega vodenja Olimpije.