Izgubili 35 odstotkov vrednosti

V sklopu prenove naj bi v družbi Malaysia Airlines poskrbeli za drugačno strukturo vlagateljev, pa za novo ime, prestrukturiranje 20.000 zaposlenih ter nove poti za 50.000 potnikov, kolikor jih z družbo leti vsak dan.

Po dveh tragedijah (letalo MH370 je pred meseci skrivnostno izginilo, MH170 pa je bilo pred desetimi dnevi sestreljeno nad vzhodom Ukrajine) je letalska družba izgubila kar 35 odstotkov vrednosti, vendarle pa je njen direktor trženja prepričan, da se bo iz težav izkopala še močnejša. »Naš večinski delničar, malezijska vlada (ta ima v lasti 69,4 odstotka delnic, op.p.), je že začel delati načrte za prihodnost, zaradi druge nesreče pa bomo s tem še dodatno pohiteli,« je Hugh Dunleavy povedal za britanski Telegraph.

Za obstanek bi potrebovali okoli 629 milijonov dolarjev

Skupno je samo letos in samo pri tej letalski družbi umrlo 597 potnikov – kar je kar dvakrat večje število smrtnih žrtev kot lani in to vključujoč vse komercialne letalske družbe. Potnike naj bi zelo skrbelo za lastno varnost, vlagatelje pa skrbi, da bodo izgubili preveč denarja. Po poročanju portala Bloomberg News bi družba drugo leto za obstanek na tržišču potrebovala okoli 629 milijonov dolarjev.

Nesreči pa nista bili vzrok za vse slabše rezultate družbe, saj so se ti začeli kazati že veliko prej. V zadnjih petih letih je vrednost delnice Malaysia Airlines izgubila kar 80 odstotkov vrednosti, z družbo pa leti vse manj potnikov.