»Gre za pogodbo zaupanja med gostom in hotelom,« razlaga Aldric Duval, idejni vodja projekta »Plačaj, kolikor želiš« (Payez ce que vous voulez), s katerim skuša narediti promocijo svojemu hotelu. K sodelovanju je privabil še štiri druge mestne hotele s tremi ali štirimi zvezdicami, projekt pa bo potekal med 21. julijem in 10. avgustom.

Gostje bi za sobe v teh hotelih v povprečju za eno noč plačali okoli 200 evrov, s tem projektom pa bodo lastniki dobili še povratno informacijo o njihovem zadovoljstvu med bivanjem. Seveda se lahko projekt izkaže za zelo donosnega, zlasti če so hoteli privlačni in udobni, če pa gost za noč plača le en evro, je lahko konec projekta katastrofalen.

S tem se Duval ne strinja. »Nikomur ne morem preprečiti, da plača le en evro. A vendarle menim, da večina razume, da to ni pravično. Sprva smo mislili, da bi 15 gostom ponudili brezplačno bivanje, da bi na strani dobili nekaj komentarjev, a smo se kasneje raje odločili za ta pristop,« je povedal. Projekt je zanimiv tudi hotelirjem v drugih francoskih mestih – zanj so se namreč odločili še v Cannesu in Nici, a ga bodo izpeljali pozimi.

Za CNN je povedal, da je idejo dobil na osnovi lokalov, ki so delovali na principu poštenja – obiskovalci so na koncu večera sami ocenili, koliko bodo plačali.