Ko se je Krištof Kolumb odpravil prek oceana v Indijo po poper, je naletel na Ameriko in čilije. Da bi odkrite začimbe lažje prodal svojim sponzorjem, je mleti čili preimenoval v poper, kajti tedaj so v Evropi čislali poper, za čili niso niti vedeli. Zato se kajenski poper imenuje tudi Kolumbov ali indijski poper. V resnici pa njegovo poimenovanje verjetno izvira iz indijanskega poimenovanja za čili kyinha, čeprav danes kajenski večkrat povezujemo s prestolnico Francoske Gvajane Cayenne, kjer naj bi ga veliko uporabljali.

Leta 1653 je Nicolas Culpeper v svojem herbariju to vrsto čilija in začimbe poimenovana gvinejski poper, čeprav je v resnici mislil gvajanski poper. Kajenski poper je eden najpriljubljenejših čilijev na svetu, saj je iz Amerike prešel v vse kuhinje sveta, ena temeljnih začimb je denimo v korejski in indijski kuhinji. Uporablja se lahko tudi svež, a je bolj razširjen v prahu, ima pa tudi številne zdravilne učinke.