Odprt bivalni prostor je v poletnem obdobju pravzaprav podaljšek notranjih prostorov. Glavni dejavnik za večje udobje preživljanja prostega časa na odprtem pa je sodobno sedežno pohištvo. Kakovostno vrtno pohištvo odlikujejo funkcionalnost, udobje in estetski videz. Da bi bilo izbrano pohištvo uporabno in bi izpolnjevalo vse vaše potrebe, naj bo sorazmerno z velikostjo in obliko območja, na katerem stoji. Tako za mizo in stole kot za ležalnike velja, naj bo okoli njih dovolj prostora za sprehajanje. Če imate velik vrt, z umestitvijo več in večjih kosov pohištva ne boste imeli težav, za majhen balkon ali teraso pa izberite manjše število elementov manjše velikosti. Prenatrpanost namreč ustvari ravno nasprotni učinek od želenega, saj prostor vizualno preobremeni in ga pomanjša.

Ergonomično in stilsko skladno sedežno pohištvo

Če hočete, da bo vrtno sedežno pohištvo resnično udobno, naj bo v prvi vrsti ergonomično. Ker je zaradi različne telesne konstrukcije nemogoče izbrati kose, ki so udobni za vse uporabnike, pred nakupom pohištva preizkusite vsak element posebej, in sicer tako z blazinami za sedenje kot brez njih. Tako boste še pravočasno odkrili, ali vam bolj ustrezajo večje ali manjše hrbtno naslonjalo, fotelji z naslonjali za roke ali brez njih oziroma trše ali mehkejše blazine za stole. Izbor dizajna, ki je prav tako pomemben dejavnik, je odvisen od vaših osebnih meril in želja, vseeno pa obstajajo določena pravila, ki jim je pametno slediti. Podoba odprtega prostora zraven enodružinske hiše zahteva določene barve, materiale in stil, če želite, da bo vrt njen skladen podaljšek.

Če fasado hiše ali drugega objekta zraven vrta ali terase poudarjajo aluminijastimi elementi ali pa imate vrtno ograjo iz kovanega železa, izberite kovinsko vrtno pohištvo ali takšno iz pletene žice, ki se odlično poda zraven modernih minimalističnih fasad. Če pa je fasada obdana z lesom ali so leseni drugi prevladujoči deli okolice doma, je najboljša izbira pohištvo iz lesa oziroma pletenega ratana. Naprodaj so izdelki iz naravnih in umetnih materialov, ki jih je bolj ali manj enostavno vzdrževati. Če pohištvo ni izpostavljeno vremenskim vplivom, se lahko odločite za vrtno opremo iz naravnih materialov, kot so les, ratan in tkanina, drugače pa se bolje obnesejo kovinski in plastični materiali, ki ne zbledijo in so odporni proti vlagi.

Kuhinja na prostem in oprema za zabavo

S sedežnim pohištvom pa se izbor opreme za poletno dnevno sobo na prostem še zdaleč ne konča. Ker se v vročih poletnih mesecih neradi zadržujemo v kuhinji, si jo lahko uredite na vrtu. Lahko postavite samo žar ali pa si omislite vso opremo. Prostor opremite s pomivalnim koritom, kotičkom za pripravo hrane, vgradnim žarom ali celo prenosnim hladilnikom. Pri tem imejte v mislih inštalacije, vremensko odporne materiale in primerno zavetje. Takšno poletno kuhinjo lahko uredite pod velikim senčnikom, tendo ali pergolo, po kateri se lahko razraščajo plezalke. Ti elementi tudi sicer poskrbijo za senco v vrtu ali na terasi, kjer nas pred močnim soncem ne ščitijo drevesa. Za prijetnejše bivanje na prostem pa se lahko odločite tudi za postavitev prenosnega paviljona.

Ker na vrtu verjetno ne bomo samo počivali, ampak se tudi zabavali, ne pozabite na opremo za zabavo na prostem. Če boste priredili piknik za sorodnike ali se zvečer poveselili s prijatelji, namestite zvočnike za zunanjo uporabo za glasbeno spremljavo ali projektor za gledanje filmov. Ne pozabite na primerno vrtno razsvetljavo. Najboljši rezultat boste dosegli z več različnimi viri svetlobe. Poleg navadnih svetil uporabite romantične laterne ali led-svetilke v obliki sveč, ne pozabite pa niti na osvetlitev krajine. Zaradi varnosti nujno osvetlite stopnice, potke in vodne vire. Voda bo vrtu dala še tisto zadnjo piko na i ter ga tudi prijetno ohladila. Lahko si omislite samo vodnjak ali ribnik, če imate nekoliko več pod palcem, pa na vrt postavite masažno kad ali bazen.

Romana Špende