Drugič zapored na državnozborskih volitvah slavi novinec v (državni) politiki: pred slabimi tremi leti je veliki met uspel ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, na drugih predčasnih volitvah v samostojni Sloveniji pa ustavnemu pravniku Miru Cerarju. To pomeni, da je Janez Janša oziroma njegova SDS po velikem volilnem uspehu leta 2004 zabeležila že tretji zaporedni poraz. Boleče razočaranje je včeraj doživela tudi zmagovalka prvih predčasnih volitev Pozitivna Slovenija, ki se poslavlja od parlamenta. Prav tako se je med zunajparlamentarne stranke preselila Državljanska lista, ki ni dosegla niti odstotka podpore. Po njuni poti bo očitno stopila tudi najstarejša politična stranka pri nas – SLS. Če je ne bodo rešili glasovi iz tujine, kar se zdi malo verjetno, bo odstopil, je že napovedal njen predsednikFranc Bogovič.

Cerar prepričal Murgle

SMC, ki se ji obeta več poslanskih mest, kot jih je leta 2000 zabeležila dosedanja rekorderka LDS, je zmagovalka volitev v vseh osmih volilnih enotah, najbolj prepričljivo pa je zmagala v volilni enoti Ljubljana Center. Najvišjo, skoraj 43-odstotno podporo je prejel prav njen prvak, in sicer v volilnem okraju, ki med drugim vključuje ljubljanske Murgle, Vrhovce, del Viča... Poleg Cerarja so med bolj prepoznavnimi obrazi te stranke v parlament prišli Milan Brglez, Bojan Dobovšek in Dragan Matič.

SDS je najboljši rezultat zabeležila v volilni enoti Kranj, volilni okraji, v katerih je prehitela SMC, pa so: Ribnica, Škofja Loka, Lenart, eden od novomeških okrajev, Ajdovščina in Grosuplje. Prav Janez Janša, ki je kandidiral v Grosupljem, je tudi zabeležil najboljši rezultat od vseh kandidatov SDS (35,42 odstotka). V poslanskih klopeh ostajajo še naprej Marko Pogačnik, Branko Grims, Eva Irgl, Danijel Krivec, Anže Logar, Andrej Šircelj, Jože Tanko, Ljubo Žnidar, Tomaž Lisec, Zvonko Lah, Vinko Gorenak, Andrej Čuš, Marijan Pojbič in Franc Breznik. Očitno pa jih zapuščajo podpredsednika stranke Zvonko Černač in Alenka Jeraj pa Andrej Vizjak, Jožef Jerovšek, Dragutin Mate, Robert Hrovat, Sonja Ramšak...

Tretja najmočnejša parlamentarna stranka je z desetimi mandati postala DeSUS, iz katere bodo v poslanske klopi poleg prvaka Karla Erjavca med drugimi sedli Julijana Bizjak Mlakar, Tomaž Gantar in Franc Jurša.

Pahor ob tesnega sodelavca

Veliko presenečenje tokratnih volitev je Združena levica, ki so jo k uspehu popeljali zlasti odlični nastopi prvaka IDS Luke Mesca, ki se je tudi uvrstil v parlament. Družbo mu bodo delali predsednik TRS Matjaž Hanžek, igralka Violeta Tomič, mariborski sociolog in protestnik Franc Trček...

V SD, ki je tako kot ZL dobila šest poslanskih mandatov, včeraj razočaranja nad petim mestom niso skrivali. V parlament sta poleg predsedujočega stranki Dejana Židana prišla še dva dosedanja poslanca, Janko Veber in Matjaž Han. Sodelavca pa bo v kabinetu izgubil predsednik države Borut Pahor, saj se po neuradnih rezultatih v poslanske klopi seli Matjaž Nemec.

Poslanci skupaj 1. avgusta

V parlamentu bodo ostali vsi štirje sedanji poslanci NSi (Ljudmila Novak, Matej Tonin, Iva Dimic in Jožef Horvat), pridružil pa se jim bo dosedanji predstavnik za stike z javnostmi Jernej Vrtovec. Tudi nova poslanska ekipa Zavezništva Alenke Bratušek ima že nekaj izkušenj s parlamentarnim delom – v DZ so namreč prišli Alenka Bratušek, Jani Möderndorfer, Peter Vilfan in Mirjam Bon Klajnšček.

Če v državni zbor ne bo uspelo priti SLS – v tem primeru je prvak stranke Franc Bogovič, ki ima sicer zagotovljeno službo v Bruslju, že napovedal svoj odstop – bo v parlamentu v prihodnje sedem parlamentarnih strank, kar je toliko kot po volitvah pred tremi leti.

Včeraj se je državnozborskih volitev udeležilo najmanj volilnih upravičencev doslej, le dobrih 50 odstotkov. Pred tremi leti je bila volilna udeležba za 15 odstotnih točk višja, štiri leta prej pa za 13 odstotnih točk. Novoizvoljeni poslanci se bodo na ustanovni seji sestali predvidoma 1. avgusta.