Severna Koreja prepovedala čokoladne piškote

V Severni Koreji je mogoče marsikaj, sedaj tudi to, da so prepovedali čokoladne piškote. Njihovi delavci so jih namreč dobivali kot plačilo za nadure v industrijski coni med obema Korejama, saj dogovor med državama ne dovoljuje, da bi jih plačevali z gotovino – ves njihov zaslužek gre naravnost na vladni račun. Delavci so jih, namesto da bi jih pojedli, prodajali na črnem trgu. Dovolj, da se je severnokorejski oblasti zazdelo, da čokoladni piškoti spodkopavajo nacionalno ideologijo, in so jih prepovedali. Sedaj delavce namesto s čokolado plačujejo s klobasami.

Tetovaže kuharskih receptov

Časi, ko so si moški tetovirali morske deklice, so že zdavnaj minili. Zadnji modni krik tetoviranja so risbe kuharskih receptov na koži, najraje na rokah. Podjetje I Tradizionali se je specializiralo za prehranske tetovaže, ki so namesto besedila izrisane kot slikovni simboli. Tetovaže sta si pred dobrim letom izmislila italijanska oblikovalca in od tedaj so prava uspešnica. Večina si jih nariše na notranjo stran roke, tako da so kot »plonk« listek v šoli uporabni pri kuhanju obroka. Najbolj popularne so tetovaže z recepti za špagete stare mame, na voljo pa so denimo tudi kompleti z recepti za božično večerjo. Edina sreča je, da tetovaže z recepti niso trajne.

Tipične ljubljanske jedi

Že kar nekaj slovenskih krajev in regij je dobilo knjižice s tipičnimi jedmi, sedaj končno tudi Ljubljana. Začel se je namreč projekt Okusi Ljubljane, katerega vodja je etnolog dr. Janez Bogataj. S posebno izbranimi recepti bi namreč v ljubljanskih gostilnah radi ponudili jedi, ki so značilne za našo kotlino, vključno z žabjimi kraki. V ta namen so na posebni prireditvi kuharski mojstri Ljubljančanom pripravili izbor posodobljenih tipičnih jedi, denimo leteče žgance, kot so rekli ocvrtemu piščancu, kuhan goveji jezik, ljubljansko jajčno jed, za sladokusce pa so bile na voljo skutne palačinke s pehtranom.