Greenpeace bo v okviru svoje kampanje mobiliziral kar pet milijonov »podpornikov Arktike«, da bodo podpisali spletno peticijo, s katero bodo zahtevali, da Lego preneha sodelovati s Shellom. Danski proizvajalec igrač je prek Shellovih bencinskih postaj (v 26 državah po svetu) v prodajo poslal 16 milijonov paketov kock, opremljenih s Shellovim logotipom.

Predsednik in izvršni direktor Lega, Jorgen Vig Kundstrop, je v začetku letošnjega leta predstavil rekorden dobiček v lanskem letu in poudaril: »Medtem ko se širimo po svetu, ostajamo odločeni, da bomo v družbi pustili pozitiven pečat in poskrbeli za planet, ki ga bodo podedovali naši otroci.«

Shell zlorablja otroško ljubezen do Lego kock

Okoljevarstvena organizacija trdi, da Shell, ki mu še ni uspelo sprožiti projekt črpanja nafte na Arktiki, sistematično uničuje edinstven morski ekosistem in pospešuje segrevanje ozračja, poroča Guardian. »Podnebne spremembe so izredno velika grožnja, s katero se bodo morali soočiti naši otroci, Shell pa poskuša ukrasti čarobnost Lega in skriti svojo vlogo pri uničevanju planeta. Poskuša izkoristiti Lego, da bi opral svoje ime in preusmeril pozornost s svojih načrtov glede iskanja nafte na severnem polu. Poleg tega pa zlorablja otroško ljubezen do kock, da bi si pridobil doživljenjsko lojalnost, ki si je ne zasluži,« je pojasnil Ian Duff z Greenpeacea.

Tiskovna predstavnika Lega in Shella, ki sta pred časom zadovoljno kimala nad visokimi dobički, ki jih je prineslo njuno sodelovanje, nista hotela komentirati, ali je pogodba o sodelovanju v letošnjem letu še stvar pogovorov. Lego se sicer hvali s svojo skrbjo za okolje, saj kar 90 odstotkov svojih odpadkov pri proizvodnji igrač reciklira. Do leta 2020 se je družba celo zaobljubila, da bo proizvedla več energije kot je porabi.

Z Lega so sporočili le, da so prepričani, da Shell upošteva vso zakonodajo glede črpanja nafte. Sodelovanje med družbama sega v leto 1960, končalo pa se je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je Shellove logotipe na kockah zamenjal logotip izmišljenega podjetja Octan.