Nekateri se tja odpravijo gledat čudovite stavbe in palače, številne baje zgrajene tudi na račun slovenske mizerije, sladokusci pa zastrižejo z jeziki, ko pomislijo na tamkajšnjo kulinariko. A takoj je treba poudariti, da dobrih stvari v Benetkah ne bomo jedli na ulicah in trgih, natrpanih s turisti, tam za noro navite cene ponujajo podpovprečne zmazke, ki jih domačini z vilicami ne bi dregnili niti z iztegnjeno roko. Za dobro hrano se je treba podati drugam, na sever otoka, tja, kjer v hrani uživajo domačini. A pozor, tam ure dneva jemljejo sila resno in kosilo nikakor ne more biti ob treh. Vse kuhinje po lokalih se ob dveh zaprejo, domačini gredo domov počivat, štedilniki pa se začno segrevati nič prej kot ob sedmih zvečer, ko je čas za večerjo. Morda se bo takšna germanska disciplina komu zdela za Italijane nenavadna, a red mora biti. Konec koncev tamkaj hrano jemljejo izjemno resno, kar se pozna tudi pri okusih. Tako si lahko v najboljših, a še zdaleč ne najdražjih beneških gostilnicah po ljubljanskih cenah privoščimo njihove specialitete. Denimo sarde in saor – ocvrte sardele v šavorju, hladni kiselkasti marinadi iz pražene čebule, vina in včasih tudi rozin. Ali pa na čebuli pražena jetrca z rezinami popečene polente. Fritto misto je mešano morsko cvrtje, ki vključuje lignje, majhne ribice, repke škampov in še kaj. Morda spaghetti con le vongole, torej špagete z majhnimi školjkami v vinsko-česnovi omaki. Še bolj priljubljene pa so jedi s sipo. Črna rižota, ki jo pripravimo precej podobno kot veli današnji recept za špagete, in sami špageti oziroma bigoli s sipo na črno. Zraven pa kozarec vina ali v Benetkah priljubljenega brizganca s cynarjem, aperolom ali camparijem.

Špageti s sipo na črno

Potrebujemo: 400 g debelejših špagetov (najbolje bigol), 500 g težko sipo, 1 večjo čebulo, 1,5 dl belega primorskega vina (malvazija), 0,5 dl ekstra deviškega olivnega olja, 3 stroke česna, vejico peteršilja, morsko sol, sveže zmlet črni poper.

Priprava: Ko v ribarnici kupujemo sipo, prosimo prodajalca, naj nam jo očisti, vrečke s črnilom pa naj pusti. V nekaterih primerih lahko kupimo sipo že očiščeno, vrečke s črnilom pa dobimo posebej. Če nam prodajo celo, neočiščeno sipo, se je pač lotimo sami. Dobro jo operemo in odstranimo tenko kožico, kost, oči in drobovino. Pri tem pazimo, da vrečk s črnilom ne poškodujemo! Damo jih v kozarec, ker jih bomo potrebovali. Očiščeno hobotnico skupaj z lovkami narežemo na manjše kose ali trakce. Pristavimo velik lonec osoljene vode za kuhanje testenin. V večjo ponev vlijemo olje in dodamo drobno sesekljano čebulo. Pristavimo in počasi pražimo, da začne čebula stekleneti. Dodamo še drobno narezane stroke česna in pražimo, da čebula postekleni, česen pa medtem ne sme porjaveti. Dodamo narezano sipo in med mešanjem sotiramo pet minut. Prilijemo vino, premešamo in počasi kuhamo 15 minut. Po okusu solimo in popramo, po želji lahko dodamo tudi zdrobljen čili. Nato previdno predremo vrečke s črnilom, ki ga vlijemo v ponev, urno premešamo in takoj odstavimo z ognja, da ne začnejo nastajati grudice. Če bo omaka postala povsem črna, ne skrbite, takšna tudi mora biti. Medtem špagete oziroma bigole po navodilu na embalaži skuhamo na zob. Odcedimo jih, dodamo v ponev s črno omako, potresemo s sesekljanim peteršiljem, dobro premešamo in takoj postrežemo. Poleg seveda ponudimo dobro ohlajeno vino, kakršnega smo uporabili za kuhanje. Enako omako (gostota je podobna kot pri golažu) Benečani pripravijo tudi brez testenin in jo postrežejo s popečenimi rezinami polente.