Druga norost, ki se je zgodila še pred prvo, je bila uredba EU, po kateri bi smeli prodajati zgolj tiste kumare, ki niso preveč ukrivljene. In so si pridelovalci belili lase in svojim kumaram dopovedovali, naj bodo pridne ter naj rastejo naravnost, sicer bodo končale na kompostu. Med norosti krajevnega (v smislu naše nekdanje širše domovine) značaja sodijo ogromni kozarci (ali pločevinke) razmočenih vloženih krastavcev, gotovo iz vojaških rezerv, ki so jih skrbne šolske kuharice navzlic zdrizasti teksturi nekako uspele narezati in z njimi uničiti osnovnošolske sendviče s posebno salamo. To je vložene kumarice marsikomu priskutilo še globoko v začetek tretjega tisočletja. Ampak kumare so preživele in so v poletnem času znova med najbolj iskano zelenjavo. Med najpreprostejše jedi s kumaro sodi grški tzatziki, ki spominja na klene slovenske kumare s kislim mlekom. Pripravimo ga z mrzlim jogurtom, v katerega vmešamo na tenke rezine narezane kumare, sesekljan česen, sol in zelišča, denimo sesekljano meto, drobnjak ali peteršilj. Krasna je grška solata s kumarami, paradižnikom, papriko, olivami, čebulo, sirom feta, olivnim oljem in origanom. Podobna ji je šopska solata, imenovana po šopih, balkanskem pastirskem plemenu, v kateri načeloma ni oliv, je pa začinjena še s kisom, namesto na kocke narezanega sira feta pa se po vrhu nasuje drobno nariban mladi beli ovčji sir. Kumare se dobro ujamejo z lubenico, jagodami, melonami in podobnim, večinoma jih jemo hladne, obstajajo pa tudi tople kumarične jedi, denimo juhe ali jed po današnjem receptu. Kumara sicer skupaj z bučkami, bučami, lubenicami in melonami spada v družino bučevk. Izvira z vzhoda Indije in so jo cenili vsaj že v antiki. Sestavlja jo 97 odstotkov vode in je izredno nizkokalorična – sto gramov premore komaj deset kalorij. Njeno ime kumara izvira iz latinskega Cucumer, pri nas pa ji ponekod pravimo tudi murka, kar verjetno izhaja iz njenega nemškega imena Gurke.

Gratinirane kumare s feto

Potrebujemo: 3 kumare, 1 čebulo, 50 g črnih oliv, 250 g sira feta, 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja, 2 žlici vinskega kisa, 2 žlici sladkorja, 1 žličko morske soli, sveže zmlet črni poper, 2 žlici sveže sesekljane mete.

Priprava: Kumare operemo, olupimo, vzdolžno narežemo na četrtine, nato pa na kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V veliki skledi zmešamo narezane kumare, sesekljano čebulo, olivno olje, kis, sol, poper in sladkor. Premešamo in mariniramo vsaj pol ure. Med tem pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Marinirane kumare z dodatki stresemo v plitvi ognjevarni pekač in jih potresemo s sesekljano meto in zdrobljeno feto, po siru pa razdelimo olive. Posodo za 20 minut postavimo v segreto pečico. Na mizo jih postavimo kar v posodi, v kateri smo jih gratinirali, zraven pa ponudimo svežo zeleno listnato solato, po želji tudi kos dobrega domačega kruha in kozarec vina.