René Redzepi ne mara kaviarja

Ustanovitelj ene najboljših restavracij na svetu Nome v Köbenhavnu René Redzepi je eden tistih, ki radi eksperimentirajo. Zato ni čudno, da je nedavno izjavil, da kaviar ni dober, saj ga lahko kupi vsak, ki ima denar. Medtem pa so njegova najljubša hrana trenutno divje gobe, ki rastejo le dva tedna na leto na skritih lokacijah v danskih gozdovih in so lahko težke tudi do pet kilogramov. »Je že res, da so brezplačne, iz narave, a so boljše kot kaviar,« je dejal novinarjem BBC. Redzepi se spominja, da je v otroštvu pri očetovi družini v Makedoniji jedel večinoma v divjini nabrane rastline, borovnice in kostanj.

Kava z marihuano

Kava naj bi nas poživila in prebudila. V želji, da bi bila res poživljajoča, so v ZDA zvarili kavo z dodatkom marihuane. V dvodecilitrskih stekleničkah bo po 20 miligramov THC, ravno toliko, kot bi bilo še dovoljeno po zakonodaji zvezne države Washington, kjer bodo kavo prodajali. Kava naj bi imela podoben učinek, kot če bi spili kozarec vina. Na voljo bo tako črna kava kot kava z mlekom in sladkorjem. Kava z marihuano v stekleničkah se bo imenovala Legal, na policah trgovin pa bo že prihodnji mesec po ceni 11 dolarjev. Seveda pri nas ne bo naprodaj.

Radar, ki zazna alkohol

Poljski znanstveniki so razvili policijski radar, s katerim se lahko zazna, ali je voznik alkoholiziran. S posebnim laserskim sistemom naj bi bilo mogoče zaznali, ali iz avtomobila puhtijo alkoholni hlapi. Pri testiranju so ugotovili, da lahko zaznajo alkohol, v kolikor je v voznikovi ali sopotnikovi sapi najmanj 0,1 promila alkohola. Sistem je razvit tako, da je postavljen ob cesti, fotografija avtomobila z alkoholnimi hlapi pa je nemudoma poslana policiji. Sistem je trenutno še v razvoju in ga ni kupila še nobena policija na svetu.

Podzemni hladilnik za pivo

Začenja se poletje, zato bo potrebno poiskati primerne načine za hlajenje piva. Ena najbolj vznemirljivih inovacij na tem področju je prenosni hladilnik za pivo, ki se ga vkoplje v zemljo.

Ecool ali Earth Cooler je dolg približno meter in vanj lahko shranite 12 pločevink piva. Nato ga zakopljete v zemljo, ko pa bi radi pločevinko, odprete pokrov in regal s pločevinkami dvignete. Čeprav se podzemni hladilnik lahko ohladi v zamrzovalniku, za hlajenje uporablja naravno temperaturo prsti in ne potrebuje elektrike. Nerodno je le, da naprava stane 350 dolarjev, veliko več kot navaden hladilnik.