"Ekipa je danes naredila vse, kar je bilo potrebno, da ni bilo presenečenj, zato se jim zahvaljujem. Prišel sem do največjega uspeha v karieri, upam da ne zadnjega. Zmage nisem pričakoval, saj sem na dirko prišel neposredno s treninga, saj si želim biti uspešen na državnem prvenstvu, še bolj pa na Touru, za katerega je naša ekipa dobila povabilo. Stavil sem na tretjo etapo, saj sem v klanec sposoben dobre vožnje, uspelo mi je," je dejal navijač Benfice, ki obožuje slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka in si želi, da bi Škofjeločan, kjer je bil danes start 153 kilometrov dolge etape, v Lizboni ostal še nekaj sezon.

Machado, ki je imel v skupni razvrstitvi na koncu 23 sekund prednosti pred tretjeuvrščenim iz kraljevske etape (dobil jo je Italijan Francesco Bongiorno) Rusom Ilnurjem Zakarinom, v kolesarski karavani slovi kot odličen tekmovalec v vožnji navkreber, a doslej večjih uspehov ni imel, saj je bil večinoma v vlogi pomočnika, pomagal je tudi slovitemu, a zaradi dopinga osramočenemu Američanu Lanceu Armstrongu.

Portugalec je poskrbel, da tujci v številu zmag na slovenski pentlji spet vodijo. Imajo 11 zmag, Slovenci eno manj, če ne upoštevamo dejstva, da je lanski zmagovalec Hrvat Rado Rogina že napol Slovenec, saj si že leta služi kruh v Novem mestu. Po neprepričljivih predstavah Jana Polanca in Mateja Mohoriča, ki pa sta še mlada, tako da njihova slabša forma ni posebno razočaranje, je slovensko čast letos reševal Kristijan Koren. Primorec je imel predvsem v odločilni, tretji etapi, v kateri je zasedel sedmo mesto, preslabo pomoč ekipe, da bi boljši kot četrti, a tudi uvrstitev takoj za stopničkami smatra kot velik uspeh.

"Želel sem si uvrstitve med najboljših deset, na koncu mi ni veliko manjkalo, da bi se uvrstil na stopničke. Enostavno v vožnji v klanec nisem dovolj dober, da bi napadel sam vrh, še posebno, ker nisem imel prave pomoči. A tudi četrto mesto je lep uspeh, pokazal sem, da sem pred Tourom v dobri formi," ni bil razočaran kolesar Cannondala.

Slovenci so tokrat ostali celo brez etapne zmage, najboljši uvrstitvi so zabeležili Kristijan Koren z drugim mestom v kronometru, Grega Bole s tretjim mestom v drugi etapi in Borut Božič s četrtim mestom v četrti etapi, ki jo je glede na traso pričakovano odločil sprint glavnine na osrednjem novomeškem trgu. V njem je zmago, ne prvo na slovenski pentlji, vknjižil Korenov moštveni kolega Elia Viviani.

Da Slovenci niso ostali povsem praznih rok v seštevkih dirke, pa je poskrbel Klemen Štimulak. Štajerec v dresu Adrie Mobila se je v zadnjih etapah odločil za pobega, ki sta mu uspela, saj je dobil pet od šestih zadnjih gorskih ciljev, tako da je zmagal v tej razvrstitvi in domov odnesel modro majico.