Višje odkupne cene mleka in daljši plačilni roki so bili med drugim vzrok za to, da so se Pomurske mlekarne znašle v finančnih težavah. Na srečo približno 160 delavcev družbe pa so še vedno obvladljive.

Načrt o finančnem prestrukturiranju Pomurskih mlekarn, ki jih po lanskoletni zamenjavi dolgoletne predsednice uprave Bernardke Hlebič vodi Dušan Lanščak, bo po naših informacijah končan do konca meseca. Pri njegovi pripravi družbi svetuje nemški Admetam, ki ga je Družba za upravljanje terjatev bank poslala tudi v Cimos.

Poleg priprave načrta o prestrukturiranju družbe in njegovi implementaciji, kar pogosto pomeni težavo v slovenskih podjetjih, bo Admetam v drugi fazi pomagal tudi pri iskanju strateškega partnerja. Ker družba nujno potrebuje svež kapital, bo nov lastnik najverjetneje v lastništvo vstopal prek dokapitalizacije. S skoraj 40-odstotnim lastniškim deležem je največja lastnica mlekarn sicer družba pooblaščenka Pomurske mlekarne – skupnost, ki jo obvladujejo kmetijske in mlekarske zadruge.

V letošnjem letu so odkupne cene mleka občutno višje kot lani in v povprečju znašajo okoli 38 centov na liter mleka. Takšnih cen pa Pomurske mlekarne ne morejo vgraditi v maloprodajne cene. Podaljševanje plačilnih rokov v Mercatorju in Tušu pa vpliva na likvidnost družbe. Ker se pri bankah ne more dodatno zadolžiti, likvidnostne težave rešuje s faktoringom oziroma s prodajo terjatev.

Pomurskim mlekarnam že od leta 2010 padajo prihodki, pri čemer so se lani znižali za pet odstotkov, na 38,8 milijona evrov. Za približno polovico pa se je lani znižala izguba, ki je znašala 575.000 evrov (podatki so nerevidirani). Zaradi treh zaporednih let poslovanja v rdečih številkah se je kapital družbe v zadnjih treh letih znižal za skoraj tri milijone evrov, na 8,3 milijona evrov. Od vsote vseh sredstev v višini 25,7 milijona evrov so imele Pomurske mlekarne konec lanskega leta približno dve tretjini dolžniškega kapitala.