Pogled na startno listo izdaja, da je njegova ekipa Lampre na papirju najmočnejša na dirki, saj sta v njej tudi Diego Ulissi, ki je slovensko pentljo že dobil, in pa Jan Polanc, lani z drugim mestom najboljši Slovenec na dirki in letos najboljši slovenski predstavnik na Giru.

"Na papirju smo res močni, a konkurenca je huda, vsaka ekipa pa si želi zmagati, tako da nas čaka težko delo. Za začetek načrtujemo, da bo ekipa vozila zame, saj sem domačin, kar na takih dirkah veliko pomeni. Če bodo moje noge prave, lahko računam na pomoč moštvenih kolegov, če ne bodo, bodo v ospredje v naših mislih prišli drugi. Ulissi bo zagotovo v dobri formi, saj se približuje italijansko prvenstvo, na katerem želi biti v dobri formi, vprašanje pa je, kaj je zmožen Horner, ki se vrača po daljšem odmoru," Kranjčana ne moti konkurenca v svoji ekipi.

"Lani sem bil drugi, jasno je, da si želim stopiti še stopniško višje, toda zmago si želijo še številni drugi kolesarji, predvsem slovenskim je dirka eden glavnih ciljev sezone. A mi gremo na zmago, če ne bo uspelo meni, upam, da bo komu drugemu od naših. Mi pa trasa dokaj ustreza, želel bi si mogoče le kakšne zahtevnejše gorske etape s klancem na Vršič ali Krvavec. S tem pa še zdaleč ne mislim, da je vzpon na Tri kralje lahek. Ogledal sem si ga, je zahteven, na njem ni niti ene ravnine," je pred začetkom dejal Polanc ter s tem povedal, da so bile kraljevske etape zahtevnejše kot letošnja, v kateri se bodo kolesarji iz 18 ekip, od katerih so štiri z najvišje kakovostne ravni (Lampre, Orica GreenEdge, Cannondale in Katjuša brez Simona Špilaka).

Letos le dve slovenski ekipi

Mladi Gorenjec si natančno startne liste ni ogledal, tako da o najhujših konkurentih ne more natančno govoriti, prepričan pa je, da bodo najnevarnejšimi Slovenci ali kolesarji slovenskih ekip ter nekateri Italijani. Od teh je omenil Enrica Battaglina, ki je na Giru zmagal etapo, v kateri je bil on četrti, vsekakor pa se ne sme pozabiti na Franca Pellizottija in kolesarje vseh treh preostalih pro tour ekip, od katerih je še največja neznanka forma Katjuše. Orica Green Edge bo v svoji ekipi imela lanskega zmagovalca kronometra v Ljubljani Kanadčana Sveina Tufta in odličnega etapnega kolesarja Avstralca Michaela Matthewsa, toda skupno zmago bo najbrž napade kdo drug izmed njih. V Cannondalu stavijo na Slovenca Mateja Mahoriča in Kristijana Korena, tudi Rusi, pri katerih bo sicer najbolj zveneče ime Italijan Luca Paolini, ki pa ni tekmovalec za skupne razvrstitve, pa bodo v Mihailu Ignatijevu in še komu imeli kandidata za vrh. Poleg vseh naštetih se nikoli ne sme odpisati Kolumbijcev, specialistov za vzpone.

Slovenski klubski ekipi bosta letos le dve. Močna Adria Mobil, ki bo sicer pogrešala Tomaža Noseta, bo branila lansko zmago Hrvata Rada Rogine, v mladi ekipi Radenske stavijo na lanskega državnega prvaka Luko Pibernika. "Nedeljska zmaga Rogine v Avstriji je pokazala, da je v dobri dobri formi. On bo zagotovo naš prvi mož, a računam, da so lahko visoko tudi nekateri drugi. Škoda je le, da je Klemen Štimulak, od katerega sem si veliko obetal, na dirki po Azerbajdžanu zbolel, tako da ni v najboljši formi," meni trener novomeške ekipe in gostitelja dirke Boštjan Mervar.

Zanimiva tudi sestava reprezentance Slovenije

Zelo zanimiva je tudi sestava reprezentance Slovenije, ki jo sestavljajo nekateri tekmovalci iz tujih klubov ter kolesarji Save. Po mnenju Polanca bo Jure Golčer nevaren za sam vrh, Borut Božič bo svojo priložnost iskal v sprintih, enako velja za Ina Alda Ilešiča, Gregor Gazvoda pa v kronometru. Zanimivo bo videti, kaj lahko z ekipo Vini Fantini stori Grega Bole, za katerim je odličen prvi del sezone, od legionarjev pa bo nastopil tudi Blaž Jarc (NetApp Endura).