Japonska govedina je nastala v veliki meri zaradi izoliranosti otoka, kar je pripomoglo k specifičnim genskim predispozicijam avtohtonih vrst govedine. Svoje je dodala še posebna vrsta prehranjevanja, saj kravam dodajajo v hrano tudi pivo in sake. Za dodatno mehkejše meso pa krave, ki jim ne dovolijo gibanja, še masirajo.

Poznamo več vrst govedine vagju, odvisno od tega, katere pasme je in iz katerega konca Japonske prihaja. Najbolj je čislana tista, ki prihaja iz okolice Kobeja, kjer so jo začeli gojiti šele po drugi svetovni vojni. Zrezek te govedine stane okoli 200 evrov in prav zato se pogosto pojavljajo ponaredki tega dragocenega mesa.

Od leta 2012 lahko govedino vagju gojijo tudi v Avstraliji, ZDA in Argentini, pa tudi v Nemčiji, a je najbolj dragocena še vedno originalna japonska, ki mora po zakolu 28 dni odležati, da dobi pravi okus. Največkrat jo pripravijo kot popečen zrezek, priljubljena pa je tudi za tatarce in sušimije.