Jambalaya je najbolj slavna kreolska jed, nastala v New Orleansu. Legenda pravi, da so tam Španci skušali skuhati svojo paello, a ker niso našli žafrana, so jim francoski priseljenci predlagali, da ga nadomestijo s paradižnikom, zelenjavo novega sveta, in paella se je spremenila v jambalayo. Obstajata neworleanška in louisianska oblika jedi: v slednji, ki se imenuje cjunun, je večja raznolikost mesa, saj v jed vržejo tudi rake, aligatorje, školjke in divjačino.

Ni znano, kako je jed dobila ime. Verjetna razlaga je, da izhaja iz provansalske besede jambalaia, ki pomeni tako mešanica kot rižota in odlično opiše jed. Bolj slikovita pa je razlaga, da se tako imenuje, ker je gostilničar francoske četrti v New Orleansu ob zadnjem večernem gostu kuharici zaklical »Jean, balayez!«, kar bi v lokalnem narečju pomenilo nekaj kot »Jean, zmeči nekaj skupaj!«.

Jed je vrhunec svoje popularnosti doživela v času velike depresije v začetku 20. stoletja, saj so lahko s poceni sestavinami, ki so bile pri roki, skuhali odlično hrano.