Z mehansko zaščito skušamo nepooblaščenim osebam in vlomilcem preprečiti dostop na neko območje ali v prostore. Popolnoma preprečiti dostopa ni možno, lahko pa ga močno otežimo. Mehanske ovire so naslednje.

Varnostna ograja

Preprečuje poglede in otežuje dostop do objekta. Biti mora lepa, se ujemati s stilom hiše, biti mora trajna, odporna proti vremenskim vplive in preprosta za vzdrževanje.

Vrata

Kletna izhodna vrata, garažna vrata in stranski vhodi so pogosto na mestih, na katerih se vlomilci počutijo neopazne. Vsa vrata v objekt ojačajte s protivlomnimi ali dodatnimi ključavnicami. Dodatna zaščita vrat je lahko tudi prečna zapora. To je varnostni mehanizem, ki ga namestimo prečno na vrata, tako da se pri zaklepanju zatakne v podboj vrat in prepreči snemanje vrat s tečajev ali nasilno odpiranje.

Ojačiti pa je treba tudi tečaje in jih zaščititi pred snemanjem. Varnostno okovje zagotavlja učinkovito zaščito proti vrtanju ključavnice in lomljenju cilindričnega vložka. To preprečuje jeklena zaščita pod ščitom ali rozeto na zunanji strani vhodnih vrat. Poleg tega na sprednji strani nima vijakov in je z zunanje strani ni moč odstraniti. Ščiti tudi cilindrični vložek pred izvlekom. Dodatni varnostni elementi so lahko še varnostne rešetke in varnostne folije za steklene površine vrat ter protivlomna stekla, ki jih lahko uporabimo tudi za zaščito oken.

Varnostna vrata so najučinkovitejša zaščita dostopa v objekt. Ta vrata že v osnovni izvedbi vsebujejo vse mehanske zaščite, kot so močna konstrukcija, različne zapore, ki varujejo vrata pred snemanjem s tečajev, varne cilindrične vložke in podobno.

Okna

Poleg vrat so šibka točka tudi okna. Zaščitite jih lahko z okenskimi varovali in posebnimi okenskimi kljukami s ključavnico. Na kletnih in pritličnih oknih namestite rešetke in upoštevajte možnost reševanja ob požaru. Na obstoječa stekla na oknih se lahko nalepi tako imenovana protivlomna folija, ki kljubuje tudi močnejšim udarcem in preprečuje, da bi se steklo ob udarcu sesulo. Folija je prosojna in na prvi pogled ne opazimo, da je nalepljena na steklo.

Še boljšo zaščito pred vstopom skozi okna daje protivlomno steklo. Ob okna in vrata je moč namestiti tudi protivlomne škarjaste rešetke in protivlomne roloje, ki so na račun »dvojnega zaklepanja« nekoliko varnejši od škarjastih rešetk (seveda le, če imajo tudi motorni pogon, ki rabi kot drugo oziroma navadno kar prvo zaklepanje). Protivlomni roloji so lahko na ročni ali elektromotorni pogon. Slednjega lahko upravljamo z varnostnim stikalom na ključ, navadnim stikalom ali z daljinskim upravljalnikom.

Trezorji, blagajne in varnostne omare

Še zadnja mehanska ovira za vlomilca na poti do dragocenosti, ki jih hranimo doma, so hišni trezorji oziroma varnostne omare. Lahko so vzidane, pritrjene na zid ali druge nosilne konstrukcije in so vedno bolj nujne za shranjevanje različnih dragocenih predmetov in dokumentov, ki so hkrati lahko zaščiteni tudi pred požarom. (mš)