Če so navijači Los Angelesa pričakovali ali pa upali, da bodo njihovi ljubljenci gladko prišli prek finalnega tekmeca, potem ko so po podaljšku dobili obe domači tekmi, tretjo v New Yorku pa brez prejetega zadetka, so se ušteli. New York se ni predal, seštevek izjemnega vratarja Henrika Lundqvista in obilice sreče pa je Rangerjem prinesel še eno priložnost.

Razpletlo pa se je sanjsko za kralje, saj so nazadnje slavili doma, pred svojimi navijači in tako na najboljši možen način začinili vrhunske predstave v končnici. A seveda ni šlo brez drame, saj je odločitev padla šele v drugem podaljšku v 95. minuti.

Začetek je bil sicer natančno takšen, kot si je želela večin navijačev v Staples Centru. Po začetni neizkoriščeni prednosti igralca več je Los Angeles začel narekovati ritem, Anže Kopitar je poskušal s hitrim protinapadom, uspešen pa je bil nato Justin Williams, potem ko je po strelu od daleč zbezal plošček vratarju tekmecev med nogami v mrežo.

V nadaljevanju se je moral izkazati tudi Jonathan Quick, predvsem ob strelu newyorškega junaka četrte tekme Dereka Stepana, pa hitrega Carla Hagelina, pri domačih pa je Lundqvist posredoval še ob strelih Aleca Martineza in in Williamsa.

Druga tretjina je pomenila hladno prho za domače. Imeli so sicer terensko premoč, tudi več strelov (10-6), a kaj, ko so delali napake in bili neučinkoviti pred vrati tekmecev. Tudi Quick je, ob nekaj odličnih obrambah, naredil nekaj nespametnih izletov iz vrat, po enem od teh je le malo manjkalo, pa bi Chris Kreider zadel prazen gol. Toda takrat so Newyorčani že izenačili, ko je ob številčni prednosti prav Kreider podstavil palico pred golom in plošček preusmeril v vrata. Kralji so zaman oblegali Lundqvista, Kyle Clifford,Dwight King in Carter pa niso bili dovolj natančni. In za nameček so pred koncem zapravili še svoj "power-play", New York je izvedel protinapad, Brian Boyle pa je natančno zadel pod stičišče vratnice in prečke za 2:1.

Zadnji del je nato povsem pripadel domačim in Newyorčani se lahko le Lundqvistu zahvalijo, da so prejeli le en gol. Ob razmerju strelov 12-3 v tem delu igre so kralji valili napad za napadom, Kopitar, Mitchell, Carter in še kdo pa bi lahko napolnili mrežo Šveda v vratih New Yorka. Zadel pa je le kralj strelcev v končnici Marian Gaborik, ki je za že 14. zadetek ob številčni prednosti spretno potisnil plošček v gol ter izenačil na 2:2. In ker je bil to tudi izid po 60 minutah, je še tretjič v Los Angelesu v finalu sledil dodatni del igre.

In ta je spet postregel z vrhunskim bojem, predvsem pa je bil to dodatek za navijače z dobrimi živci. Newyorčani so čudežno našli nove moči in bili spet nevarni, najprej je zapretil Hagelin, potem Rick Nash, ob številčni prednosti pa je v 65. minuti Ryan McDonagh zadel vratnico. A tudi kralji so imeli veliko priložnosti za konec sezone, toda ne Brown z igralcem manj, ne Carter, ne Kopitar in ne Williams niso bili uspešni, krona izgubljenih priložnosti pa je bila 73. minuta, ko je Tyler Toffoli zadel prečko. Po 80 minutah je bilo tako še vedno 2:2, Lundqvist je imel 40, Quick pa 23 obramb.

V drugem podaljšku so kralji spet plesali po robu; enkrat jih je po nevarnem strelu od daleč spet rešila vratnica, Slava Vojnov pa je v zadnjem hipu podstavil palico ob strelu Nasha, ki bi imel sicer prosto pot do gola. A ko so začeli udarjati Williams, Doughty in Lewis, je bilo vse bolj jasno, da si kralji želijo srečen konec.

Dočakali so ga v 95. minuti, ko je bil Martinez na pravem mestu po napadu Toffolija in Clifforda, odbiti plošček pa je ob palici Lundqvista (tekmo je končal z 48 obrambami) na velikansko navdušenje domačega občinstva končal v mreži.

Kopitar je kljub odličnim tekmam v končnici (26 točk, 5 golov, 21 podaj) sicer ostal brez nagrade Conn Smythe za najkoristnejšega igralca končnice, prejel jo je njegov soigralec Williams. Po tekmi pa je domači kapetan Dustin Brown lahko še drugič v treh sezonah ponosno dvignil veliki srebrni Stanleyjev pokal.