Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota je danes sporočil, da bo zaradi napake na zračnih blazinah, zaradi katerih bi lahko prišlo do požara, po svetu vpoklical 2,27 milijona avtomobilov. Gre za nadaljevanje odprave težav, s katerimi so se srečevali že lani.

Zaradi nepravilnega postopka izdelave pogonskega dela zračne blazine bi namreč v primeru njenega proženja lahko prišlo do poškodbe inflatorja, kar bi utegnilo poškodovati potnike na prvih sedežih.

"Toyota je ugotovila, da seznam inflatorjev, ki ga je posredoval dobavitelj, ni popoln, saj je odkrila potencialno defektne inflatorje tudi na vozilih, ki niso bila na seznamu," so ponovne vpoklice za STA pojasnili v družbi Toyota Adria.

Zamenjali bodo še vse preostale inflatorje

Prvotni vpoklic je zajemal pregled vozil in zamenjavo inflatorjev na osnovi določenih kriterijev. Tokrat pa bodo zamenjali še vse preostale inflatorje in nekaj vozil vpoklicali na novo.

Toyota je sicer v zadnjih dveh mesecih zaradi težav vpoklicala približno devet milijonov vozil, v Toyoti Adria pa pojasnjujejo, da je Toyota največji proizvajalec avtomobilov na svetu in edini, ki letno proda preko 10 milijonov vozil. "Ker je vozil veliko, so tudi vpoklici veliki," so poudarili.

Pojasnili so, da je prednost velikega števila nekega modela dejstvo, da je možno zaznati tudi zelo redke napake, ki se pojavijo na primer pri enem vozilu na milijon.

"Toyota včasih sproži vpoklic na osnovi enega samega primera. Gre torej za preventivo. Ne gre za odpravljanje napak ampak za zmanjšanje tveganja, da bi do napake prišlo," so dodali.